NOVA PROVOKACIJA UOČI IZBORA U SRBIJI: Kurti ucenjuje Srbe za glasanje!
Foto: Youtube/Sky News/Radio Free Europe/Radio Liberty

KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA

NOVA PROVOKACIJA UOČI IZBORA U SRBIJI: Kurti ucenjuje Srbe za glasanje!

Politika -

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo ucenama pokušava da opstruiše Beograd. On je sada tražio od šefa OEBS Majkla Davenporta da isposluje poseban dogovor s Beogradom kako bi Srbi mogli da glasaju na teritoriji KiM na izborima 17. decembra, sa sve priznavanjem Kosova kao nezavisne države! Sagovornik Kurira poručio je da je to kršenje svih međunarodnih sporazuma i osnovnih ljudskih prava, zbog čega bi međunarodna zajednica morala da reaguje.

Aljbin Kurti
foto: screenshot Video Plus

Pismo Davenportu

Naime, Kurti je uputio Davenportu pismo u kom je naveo da mora da postoji poseban dogovor Kosova i Srbije da bi srpska zajednica učestvovala na predstojećim izborima u Srbiji. On je istakao da sporazum treba da uputi Srbija kao zainteresovana strana i da bude zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da su ovo pismo i stavovi iz pisma potvrda maksimalističke politike na kojoj Kurti insistira.

- On sprečava Srbe da ostvare svoja legitimna prava koja su u skladu s međunarodnim pravom. Neophodna je reakcija Unmika i Kfora, koja mora da bude u skladu s Rezolucijom 1244 i statusom KiM kao protektoratom Srbije. Pre svega Unmik mora da omogući Srbima da glasaju na teritoriji Kosova, a i deo međunarodne zajednice koji priznaje Kosovo mora da poštuje Rezoluciju 1244 i prava Srba, jer Kurti ukida prava naroda na tim prostorima, što je suprotno svim međunarodnim dokumentima - istakao je Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

Čak i silom

On je ukazao da Kurtijev postupak nije nov, jer on na sve načine, čak i silom, pokušava da potvrdi svoju politiku i nezavisnost Kosova, što je - nemoguće.

- No, ovo je pitanje elementarnih ljudskih prava i prava jednog naroda da ispunjava svoja legitimna prava - zaključio je Milivojević.

Prelaz Merdare

Pomoćnici Petkovića zabranjen ulazak na Kosovo

Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, zaustavljena je na administrativnom prelazu Merdare i nije joj bio dozvoljen ulazak na Kosovo. Ona je trebalo da poseti porodicu Ađančić iz Babinog Mosta, koja će, zahvaljujući pomoći Kancelarije za KiM i privremenog organa opštine Obilić, dobiti novu kuću od 124 kvadrata.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track