INTERESNA GRUPACIJA! Marinika Tepić do kraja ogolila prave namere opozicije: Može SVAKO SA SVAKIM, samo da dođemo na vlast!
Foto: Beta Milan Obradović, BETA Amir Hamzagić, Damir Dervišagić, Beta Milan Ilić

Makijavelizam na srpski način

INTERESNA GRUPACIJA! Marinika Tepić do kraja ogolila prave namere opozicije: Može SVAKO SA SVAKIM, samo da dođemo na vlast!

Politika -

Postalo je kristalno jasno da je za takozvanu proevropsku listu "Srbija protiv nasilja", koja se okupila oko finansijsko-medijske mašinerije Dragana Đilasa, prihvatljiv svaki politički partner, pa čak i onaj s krajnje desnice, s kojim, makar deklarativno, ne deli niti jedan zajednički stav. Opozicija je osvajanje vlasti postavila kao jedini imperativ, pa onda ne treba da čudi što sve više u javnosti imamo najavu spajanja nespojivog.

Kao na pijaci

Pošto se ispostavilo da je lider Novog DSS Miloš Jovanović od početka gurao desnicu na Đilasov teren, sada se još jasnije mogu sagledati prave namere kolone koja se biračima predstavlja kao progresivna proevropska opcija, a zapravo interesna grupacija bez ikakvog programa, politike, a još manje ideologije.

Marinika Tepić, perjanica na listi "Srbija protiv nasilja", javno je priznala da bi za vlast i privilegije uskočila čak i u kolo Milice Đurđević Stamenkovski i njenih Zavetnika. Glasnogovornica Đilasa je izjavila da će Đilasova koalicija posle izbora napraviti vladu sa Zavetnicima.

- Verujem da svako ko glasa za Zavetnike glasa za promenu režima Aleksandra Vučića, da su iskreno protiv politike vladajućih stranaka i ja te ljude iskreno poštujem, bez obzira na to što su dobrim delom naše politike različite. Naš stav je jasan: posle ovih izbora treba napraviti tehničku vladu od stranaka sadašnje opozicije - navela je Marinika Tepić u intervjuu za Novu.

Dragan Đilas, Marinika Tepić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Sofija Mandić, Miloš Jovanović, Milica Đurđević
foto: Beta/Biljana Ljubisavljević, Nemanja Nikolić, Beta/Miloš Miškov, Nenad Kostić, Ana Paunković, Petar Aleksić, Beta

Tako smo dobili tačan prikaz kako opozicija bez politike, ideologije, programa, ideja i stavova želi od izbora da napravi pijacu na kojoj će nacionalnim i državnim interesima trgovati kao da su jabuke na tezgi. Kako će Đilas vagati ekstremno proruski stav Milice Zavetnice, ako je pred birače izašao nudeći im uvođenje sankcija Rusiji? Šta će na Đilasovom kantaru prevagnuti: evropske vrednosti koje propagira ili zavetničko odlučno "ne" Srbiji u EU? Hoće li se Đilas cenkati sa Zavetnicima oko Kosova? Dam ti kilo nacionalnog interesa, a ti meni kilo glasova?

Da podsetimo, namere da će, zarad vlast, bez problema uleteti u zagrljaj Đilasovoj koaliciji prvi je ogolio Miloš Jovanović, a koliko je takav pakt maltene već svršena stvar, ponovo je juče pokazao tvrdnjom da "nema sumnje da opozicija ima većinu u Beogradu". Koja opozicija, to nije ni morao da precizira, jasno je kao dan da misli na sve njih zajedno.

Apsurd

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković kaže da ovakva logika pravljenja vlade ne donosi ni minimum faktora koji bi objedinili.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

- Iz toga može da nastane samo apsurd iza kojeg stoji interesna sfera. To je tipičan primer koji pokazuje da nema ozbiljne opozicije. Ona je kod nas u rasulu, nema nikakav plan i program, niti ideologiju. Ono što njih okuplja jeste koristoljublje. Oni su, bez obzira na različitosti, koje su često isključive i kontradiktorne, našli homogeni faktor u utilitarizmu. Odatle i često preletanje iz jedne opcije u drugu. Između ovih kvazinacionalno orijentisanih i ovih koji se predstavljaju kao proevropska opcija nema korelacije, ali postoji ekstremna želja da se nekakvim koalicijama formira vlada. Posledica toga može da bude samo fatalna i besmislena vlada - ocenjuje Petričković.

I Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da izjava Marinike Tepić o mogućoj koaliciji sa Zavetnicima pokazuje da opozicija zapravo nema nikakvu ideologiju.

Nemanja Zavišić
foto: Kurir TV

- Ne postoje tu dve kolone opozicije, kako se to predstavlja u javnosti, jedna proevropska i druga nazovipatriotska. Istina je da i jedni i drugi predstavljaju političko krilo Šolakove biznis imperije, koje u našoj zemlji funkcioniše u sadejstvu s medijskim krilom okupljenim oko N1 i Nove S. Cilj im je samo jedan - osvojiti vlast po svaku cenu. Nikakve tu politike nema, nikakve ideologije, ideja, programa, samo goli interes da se dohvate narodne kase. Upravo zbog toga izbor pred građanima na ovim izborima je lakši nego ikad - naglašava Zavišić.

Kurir.rs

Bonus video:

02:13

OBRNULA PLOČU: Marinika Tepić hvali Vučića VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track