TATJANA MACURA: Ðurđević Stamenkovski tendenciozno iznela netačan podatak da se u Srbiji godišnje izvrši 100.000 prekida trudnoće
Foto: Kurir TV

TATJANA MACURA: Ðurđević Stamenkovski tendenciozno iznela netačan podatak da se u Srbiji godišnje izvrši 100.000 prekida trudnoće

Politika -

Narodna poslanica Tatjana Macura i predsednica udruženja "Mame su zakon" večeras je negirala tvrdnje predsednice Zavetnika Milice Ðurđević Stamenkovski da se u Srbiji godišnje izvrši 100.000 prekida trudnoće!

- Milica Ðurđević Stamenkovski tendenciozno je iznela netačan podatak da se u Srbiji godišnje izvrši 100.000 prekida trudnoće perfidno dovodeći u pitanje Ustavom garantovano pravo žena da donose autonomne odluke o svom telu. Ovaj podatak je ne samo netačan, već je i u neskladu sa zdravim razumom. Istina je da se broj prekida trudnoće iz godine u godinu smanjuje, pa je tako u 2010. izvršeno oko 22.000 abortusa, dok je u 2021. bilo oko 10.880. Prema podacima Batuta, trudnoće najčešće prekidaju žene koje već imaju decu i to svakako ne rade iz obesti - navodi Macura i dodaje.

- Posebno zabrinjava to što je napravila paralelu sa ženama koje prolaze kroz dug, mukotrpan i neizvestan proces biomedicinski potpomognute oplodnje, iako ta dva postupka jedan sa drugim nikakve veze nemaju. Kandidatkinje koje žele da se bave politikom nemaju obavezu da se bave i tzv. ženskim pitanjima, ali ako to već čine onda bi morale da osećaju ogromnu odgovornost prema ženama, posebno ako ih njihovo delovanje direktno ili indirektno stigmatizuje i posramljuje - uverava Macura.

- Srbija, osim što beleži pad broja prekida trudnoće, nedavno je podigla i granicu u pogledu godina za žene koje žele da prođu kroz proces vantelesne oplodnje sa 43 na 45 godina, povećala broj pokušaja VTO plaćenih iz budžeta, počela je da uvozi reproduktivni materijal, ali je proširila i obuhvat onih koji žele da o trošku budžeta pokušaju da prošire porodicu, te su i to razlozi koji pored drugih mera populacione politike utiču na to Srbija bude jedina država u regionu koja beleži povećanje broja živorođene dece i rast stope fertiliteta koji je danas na 1.63. Prikupljanje jeftinih političkih poena na ovim osetljivim i za mnoge naše sugrađanke emotivno teškim temama je nedopustivo, a posebno je sramno da tako nešto čini jedna žena - zaključuje Macura.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track