PROJEKAT VREDAN 407 MILIONA RSD: Počinje izgradnja 3 nova vrtića u Aleksandrovcu, Aranđelovcu i Prijepolju, potpisan važan ugovor
Foto: Ministarstvo prosvete

PROJEKAT VREDAN 407 MILIONA RSD: Počinje izgradnja 3 nova vrtića u Aleksandrovcu, Aranđelovcu i Prijepolju, potpisan važan ugovor

Politika -

Ugovore o finansiranju i izgradnji tri nova vrtića u Aleksandrovcu, Aranđelovcu i Prijepolju u Vladi Republike Srbije danas su potpisali ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednik privremenog organa upravljanja opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović, član privremenog organa upravljanja opštine Prijepolje Drago Popadić i predstavnici izvođača radova.

Izgradnjom tri nova vrtića biće obezbeđeno 500 novih mesta za decu predškolskog uzrasta. Ukupna vrednost investicije je veća od 407 miliona dinara.

Novi objekat u Aleksandrovcu, u koji će biti uloženo više od 179 miliona dinara, prostiraće se na površini većoj od 1500 metara kvadratnih i obezbediće 180 novih mesta za mališane. Izgradnjom novog vrtića u Prijepolju biće obezbeđeno 200 novih mesta, površina će biti veća od 1300 metara kvadratnih, a vrednost investicije je veća od 142 miliona dinara, dok će novi objekat u Aranđelovcu otvoriti svoja vrata za 120 mališana. U izgradnju ovog objekta biće uloženo više od 86 miliona dinara, a površina planiranog objekta je veća od 800 metara kvadratnih.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je posvećenost Ministarstva na unapređenju sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. "Širenjem kapaciteta, ulaganjem u unapređenje kvaliteta i dostupnosti, kao i posebnim aktivnostima koje se odnose na inkluziju dece, posebno one iz socijalno osetljivih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Izgradnjom tri nova objekta stvorićemo uslove za prijem još 500 mališana čime ćemo dati konkretnu podršku lokalnoj samoupravi, a pre svega roditeljima i njihovoj deci. Ulažemo u najmlađe, jer time ulažemo u budućnost“, izjavila je ministarka.

Predsednik privremenog organa opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović ocenio je da je ovo je veliki dan za opštinu Aleksandrovac.

Kako je istakao, izgradnjom novog vrtića rešava se višegodišnji problem nedostatka mesta za veći broj dece u vrtiću.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je da će potpisivanjem Ugovora o finansiranju i izgradnji novog objekti vrtića „Sunce“ kapaciteta za više od stotinu mališana biti stvoren prostor za dodatan upis dece.

"Realizacija ovog projekta će dugoročno rešiti pitanje kapaciteta i smeštaja dece sa teritorije opštine Aranđelovac, odnosno uticati na značajno poboljšanje kvaliteta usluga koje pruža Predškolska ustanova Duga“, naveo je on.

Član privremenog organa upravljanja opštine Prijepolje Drago Popadić je izjavio da će posle skoro četiri decenije ova opština dobiti novi vrtić sa 200 novih mesta za decu predškolskog uzrasta.

"Pored potpunog ukidanja liste čekanja za sve buduće generacije, izgradnjom novog vrtića stvoriće se uslovi da se u svim ostalim objektima PU „Miša Cvijović“ u Prijepolju, predškolsko vaspitanje odvija u adekvatnim uslovima u kojima će deca uživati u učenju osećati se bezbedno uz sticanje novih iskustava, a roditeljima osigurati bezbrižnost i sigurnost“, rekao je on.

Program „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, u okviru kojeg se sprovodi izgradnja novih vrtića – 23 objekta u 22 lokalne samouprave čime će biti obezbeđeno 11.000 novih mesta, osim proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za više od 20 hiljada vaspitača. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Ministarstvo prosvete je, u cilju podsticanja partnerstva predškolskih ustanova i lokalnih institucija na polju inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, obezbedilo grantove za 34 projekta, u vrednosti od milion i 800 hiljada evra. Ova sredstva namenjena su podršci porodicama sa malom decom, a posebno porodicama iz osetljivih društvenih grupa. Ukupna vrednost projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ je 47 miliona evra.

Kurir.rs

Bonus video:

00:45

Projektovanje i izgradnja depoa Makiš u okviru izgradnje Beogradskog metroa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja