PETKOVIĆ SA SRBIMA SA KIM: Neophodno sačuvati mir i stabilnost zarad opstanka srpskog naroda
Foto: Zorana Jevtić

PETKOVIĆ SA SRBIMA SA KIM: Neophodno sačuvati mir i stabilnost zarad opstanka srpskog naroda

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je večeras sastanak u Raški sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba da Kosova, sa kojima je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini, nephodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost zarad opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu, ali i o tome kako da se Srbima omogući da glasaju 17. decembra.

Posebno se razgovaralo o teškoj situaciji i položaju Srba severno i južno od Ibra i ugrožavanju njihovih osnovnih ljudskih prava usled institucionalnog nasilja, progona i brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini.

Petković je sa predstavnicima srpskog naroda razgovarao i o zabrani Prištine da se na prostoru pokrajine organizuje glasanje na izborima zakazanim za 17. decembar čime se Srbima direktno krše sva garantovana prava, saopštila je Kancelarija za KiM.

Predstavnici Srba s Kosova preneli su Petkoviću da je važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa.

S tim u vezi, na sastanku se razgovaralo o daljim koracima kako da se Srbima s Kosova omogući da iskoriste svoje gradjansko pravo da glasaju 17. decembra.

Takodje, direktor Petković je izvestio Srbe sa Kosova i Metohije o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i razgovorima koji su pokrenuti o izradi Statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru Dijaloga, navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o novčanoj pomoći, radnim mestima i daljim značajnim ulaganjima države Srbije na prostor Kosova, kao i pokušajima Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu.

Zaključeno je, dodaje se saopštenju, da će država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da snažnim političkim i ekonomskim merama pomaže i bori se za interese srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Kurir.rs/KosovoOnline

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track