VEĆ TRAŽE ALIBI ZA PORAZ Bežali od glasanja ko đavo od krsta! Sad kad nema nazad, KERBERI OPOZICIJE kukaju o nameštenim izborima
Foto: Printscreen, Nenad Kostić, Beta Biljana Ljubisavljević, Beta Miloš Miškov, BETA Amir Hamzagić

Ponižavajuće igranje u baražu Danice Popović

VEĆ TRAŽE ALIBI ZA PORAZ Bežali od glasanja ko đavo od krsta! Sad kad nema nazad, KERBERI OPOZICIJE kukaju o nameštenim izborima

Politika -

Zašto Danici Popović, profesorki Ekonomskog fakulteta i kolumnistkinji magazina NIN, nije dozvoljeno da se pridruži grupi od četrnaest intelektualaca i glumaca koji su osnovali "Proglas"?

Posle toliko godina intervjua i autorskih tekstova u kojima se zalagala za čisti kapitalizam i bezrezervno prihvatanje svih inicijativa iz Brisela, ova zvezda svih peticija i pisama podrške protivnicima vladajuće stranke isključena je iz prve lige opozicionara iz "kruga dvojke".

Zato je sada prinuđena na ponižavajuće igranje u baražu...

Otuda intervju tabloidu Nova, gde profesorka daj sve od sebe, srlja ka protivničkom golu, zanemarujući pri tome i logiku i etiku.

"Imamo štrajkove poljoprivrednika, poštara, sindikata zdravstvenih radnika. Šta vam to govori?", pita je tabloid.

"Govori mi da Vučić kontroliše sve - i medije, poštare i poljoprivrednike...", odgovara profesorka.

"Gde je tu logika?", pitamo mi.

Pa onda ide ovako:

"Ukoliko veliki broj građana izađe na izbore, da li je moguće da isti budu pokradeni?", pita tabloidni novinar iz Nove.

"Naravno da je moguće! I još gore je moguće: da opozicija dobije, ali da oni proglase svoju pobedu", odgovara profesorka Ekonomskog fakulteta i ekspert za krađu izbora iz hobija.

A mi pitamo: gde je tu etika?

Jer ova je stvar mnogo ozbiljnija od naklapanja u Novoj. A evo zašto, što bi reko Basara da kaže Blic...

Tvrdnja da će izbori biti pokradeni čula se iste večeri kad su raspisani, a plasirali su je lideri opozicionih stranaka koji su izbore agresivno u Skupštini i na ulici tražili.

Kako to, pitaće neki.

MEČKA ZAIGRALA PRED KUĆOM

Lepo, jer opozicija je bežala od glasačkih kutija kao đavo od krsta.

Letos, dok su trajali protesti, Srđan Milivojević je tvrdio: "Ja sam rekao i u lice Ani Brnabić: 'Mi ne tražimo izbore, ovo nije borba za vlast!'"

Zoran Lutovac je ovako govorio: "Ako raspiše izbore, imaće građane na ulicama!"

A ovako Marinika Tepić: "Bilo bi pogrešno da idemo na izbore."

I da još citiramo Mikija Aleksića: "Pričom o izborima Vučić želi da razvodni proteste i plaši mečku rešetom."

Onda su se protesti samougasili, a oni su pokušali da se izvade zahtevajući izbore, procenivši da ih Vučić neće dati. Procena im je bila pogrešna. Ona Aleksićeva mečka zaigrala im je pred kućom...

U državi u kojoj hiljade veruju da je Zemlja ravna ploča, desetine hiljada da nas mlaznjaci truju sa neba, a stotine hiljada da vakcine ubijaju... logično je da najmanje milion ljudi smatra da se izbori (svaki!) nameštaju i da će tako biti i s glasanjem 17. decembra. Ali Dragan Đilas, Marinika Tepić, Miki Aleksić, Zdravko Ponoš, Radomir Lazović... znaju da neće biti tako. Oni su sasvim svesni da neće dobiti dovoljno glasova za pobedu.

Priča o krađi izbora je samo alibi za poraz u koji srljaju svakim danom koji ih približava 17. decembru.

NEODGOVORNO I OPASNO

A da li Danica Popović zna ono što i oni, ali im pomaže u pravljenju odstupnice, ili veruje u priče o krađi, potpuno je svejedno. I podjednako problematično.

Jer tvrdnje o nepoštenim izborima i krađi glasova uvod su u postizbornu nestabilnost društva od koje niko nema koristi, osim što će lideri liste "Srbija protiv nasilja" i njihovi partneri sa desnice, kao, sačuvati ugled.

Srbiji je, međutim, dosta protesta na ulicama i svađa iz političkih rovova. Pred njom su ozbiljni izazovi: rvanje sa svetskom ekonomskom krizom čiji talasi plave i naše obale, teški i neravnopravni pregovori o statusu KiM, bezbednosni izazovi zbog ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku...

Zato je sejanje sumnje bez osnova i bez dokaza, ono što oni rade i u čemu Danica Popović učestvuje - ma koliko ličilo na naklapanje dve komšinice uz kafu, ili diskusiju uz mlako pivo pred zadružnom prodavnicom - neodgovorno i opasno.

Prijavili ste liste, odredili kontrolore glasanja, vodite kampanju... i čekajte proglašenje rezultata. Šta bude - to će vam biti.

A drugi put se ne hvatajte u kolo ako nemate pare za muziku... Pa da mora da vas brani Danica Popović.

Kurir.rs

Bonus video:

02:10

OPOZICIJA JE DALA NEKOLIKO STRAŠNIH AUTOGOLOVA PRED RASPISIVANJE IZBORA! Stručnjaci tvrde: Očigledno je ko će trijumfovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track