NAŠE SLUŽBE ZADALE OZBILJAN UDARAC HRVATSKOJ: Stručnjaci o špijunskom ratu Beograda i Zagreba
Foto: Shutterstock

hrvoje šnajder pre beograda radio na kosovu

NAŠE SLUŽBE ZADALE OZBILJAN UDARAC HRVATSKOJ: Stručnjaci o špijunskom ratu Beograda i Zagreba

Politika -

Hr­vo­je Šna­j­der, koji je proglašen za personu non grata, spo­so­ban je oba­ve­šta­jac, a pre Beo­gra­da je ra­dio na Ko­so­vu, kažu sa­go­vor­ni­ci Kurira

Hrvoje Šnajder, službenik Ambasade Hrvatske u Srbiji koji je proglašen nepoželjnom osobom zbog kršenja člana 9. Bečke konvencije koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, duže od godinu dana se susretao sa srpskim političarima, privrednicima, novinarima i aktivistima iz nevladinog sektora. Reč je o sposobnom obaveštajcu, pa je jasno koliko vredno su morale da rade srpske kontraobaveštajne službe kako bi prikupile dokaze protiv njega, saglasni su sagovornici Kurira.

Odgovor kao na pijaci

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je „Šnajder grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju“, a bivši obaveštajac Božidar Spasić navodi za Kurir da je proterivanje Hrvoja Šnajdera, koji je uhvaćen u tzv. kompletnom špijunskom programu, odjeknulo kao bomba u Hrvatskoj.

- Hrvatska je, po svoj prilici, bila jedan od nosilaca njegove špijunske aktivnosti, s obzirom na činjenicu da je špijunska obaveštajna služba uvek podizvršilac veće NATO službe, u ovom slučaju nemačke. Istovremeno, odgovor Hrvatske proterivanjem srpskog konzula Petra Novakovića bez ikakvog obrazloženja ukazuje da je reakcija Zagreba ishitrena i preduzeta kao na pijaci. Očigledno je da su u Zagrebu potpuno zatečeni i da nisu imali nikakav adekvatan odgovor na ono što se dogodilo u Srbiji, pa su nasumice proterali našeg diplomatu. Jasno je da je udarac naših kontraobaveštajnih službi bio iznenađenje za njih, oni su potcenili snagu naše bezbednosne zajednice - kazao je Spasić.

Sagovornik Kurira je dodao da je u Šnajderovo raskrinkavanje uloženo mnogo vremena i truda.

- Odnosi dve zemlje se neće zbog ovoga dodatno pogoršati, ali svakako je zadat veliki udarac hrvatskoj službi i njenim nalogodavcima. Pao je sposoban obaveštajac, koji je radio i na Kosovu, posle čega je prebačen u Beograd, što pokazuje koliko je vredno morala da radi srpska kontraobaveštajna služba - zaključio je Spasić.

Bivši rukovodilac hrvatske SOA

Letica: Ovakve stvari se rade bez puno buke

Bivši rukovodilac u hrvatskoj Sigurnosno-informativnoj agenciji (SOA) Ante Letica ocenio je da „proterivanje hrvatskog diplomate neprijateljski čin Srbije protiv Hrvatske“.

Ako se tako nešto radi, onda se to radi u tišini i bez puno buke - ocenio je Letica za N1 televiziju.

Opravdan postupak

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović ocenio je da proterivanje Hrvoja Šnajdera „nije ništa posebno“.

Ante Letica
foto: Printscreen

- Ne treba dizati loptu zbog toga. Imate i legitimne predstavnike hrvatske obaveštajne službe, kao što imate i legitimnog predstavnika BIA - istakao je Trifunović za Kurir.

On smatra da je postupak Srbije opravdan i da nema prostora za zabrinutost.

- Ukoliko se neki diplomata bavio aktivnostima suprotnim Bečkoj konvenciji, normalno je da se proglasi personom non grata. To su redovne stvari. Ipak, trebalo bi da sa susednim državama održavamo prijateljske odnose, a ovakve situacije tome ne doprinose. U svakom slučaju, trebalo bi napraviti detaljnu analizu s kim je Šnajder bio u kontaktu - ocenio je Trifunović.

A. Ćorović

Bonus video:

03:33

RAZBIJENA ŠIRA OBAVEŠTAJNA MREŽA HRVATSKE! Specijalni savetnik: Zanimaju ih 4 tačke vezane za Srbiju TO NISU KLASIČNI ŠPIJUNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja