STOLTENBERG: Na ministarskom sastanku NATO i o trajnijem povećanju broja vojnika na Kosovu
Foto: Zorana Jevtić

STOLTENBERG: Na ministarskom sastanku NATO i o trajnijem povećanju broja vojnika na Kosovu

Politika -

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO raspravljaće na predstojećem sastanku o mogućnosti trajnijeg povećanja broja pripadnika misije KFOR na Kosovu, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

"Nedavno smo povećali prisustvo na Kosovu slanjem 1.000 dodatnih vojnika. Sada procenjujemo da li to treba da bude trajnije povećanje", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare dan uoči početka dvodnevnog sastanka šefova diplomatija NATO u Briselu.

NATO je povećao prisustvo na KiM posle sukoba naoružane grupe Srba i kosovskih policajaca 24. septembra u selu Banjska.

Stoltenberg, koji je prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu, u sklopu zapadnobalkanske turneje, ponovio je da NATO poziva obe strane da se dobronamerno angažuju u dijalogu uz posredstvo EU.

"Takođe verujemo da bi predlog za Zajednicu opština sa srpskom većinom (koji je zapadna petorka u oktobru predstavila stranama) mogao da bude važan korak napred u usmeravanju dijaloga u konstruktivnijem smeru", kazao je Stoltenberg.

Naveo je da je i u Beogradu i u Prištini poručio da obe strane moraju da se uzdrže od zapaljive retorike i od poteza koji bi mogli da povećaju tenzije u regionu.

Stoltenberg je rekao da će na sastanku biti reči i o "secesionističkoj i retorici koja izaziva podele" u Bosni i Hercegovini i "zlonamernim pokušajima da se podstakne neslaganje, uključujući one od Rusije".

O načinima za jačanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu ministri članica NATO-a razgovaraće zajedno sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, dodao je Stoltenberg.

U fokusu sastanka ministara biće ruski rat protiv Ukrajine i rat Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:04

OPOZICIJI BI ODGOVARALO AKO SRBI SA KIM NE GLASAJU! Todorov: NJima je Kosovo važno samo u kampanji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track