MRAČNI UMOVI Kvaziborci protiv nasilja bi da menjaju vlast po svaku cenu na ulici! Prinose šibicu barutu i OPASNO POTPIRUJU MRŽNJU
Foto: Beta/Milan Obradović, Beta/Milan Ilić, BETA/Amir Hamzagić, Nemanja Nikolić

IDIOTIZAM ILI SVESNA NAMERA - Ne sme se ignorisati

MRAČNI UMOVI Kvaziborci protiv nasilja bi da menjaju vlast po svaku cenu na ulici! Prinose šibicu barutu i OPASNO POTPIRUJU MRŽNJU

Politika -

Neko se ovde ozbiljno pogubio u vremenu i prostoru. Sedamnaestog decembra su izbori, građani na biračkim mestima glasaju za političku stranku u koju imaju najviše poverenja, za koju veruju da će najbolje voditi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje u naredne četiri godine. Imali smo ih i ranije, a imaćemo, ako bude zdravlja i sreće, i ubuduće. Ali bog sveti zna šta je Predrag Marsenić, potpredsednik Novog DSS, mislio kad se kandidovao. I ostali iz opozicionih stranaka...

Narečeni Marsenić, poslanik u poslednjem sazivu Skupštine, izgleda prijatno, čak lepuškasto, i deluje smireno, normalno... Ali izgled vara, iza takvog njegovog lica krije se krvožedna persona. U intervjuu Šolakovom tabloidu Nova otkrio je svoju divlju prirodu. Povodom izbora 17. decembra on izjavljuje da je "došao trenutak da se vlast SNS smeni, i to po svaku cenu".

ODLAZAK U HAJDUKE KAD IM VREME NIJE

Poslednja takva smena vlasti kod Srba izvedena je 1903. godine - a cena je bila: životi kralja i kraljice i još dvestotinak ljudi.

Možda Marsenić nije tako mislio?

Teško... U istom tom intervjuu on kaže da će, "u slučaju da režim promeni izbornu volju", njegova stranka pozvati građane da izborne rezultate "brane na ulici".

Predrag Marsenić
foto: Preentscreen Youtube

Hoće li Marsenić u izbornoj noći obući odelo i taksijem se odvesti u stranačke prostorije da tamo, uz piće i roštilj na čačkalici, čeka oglašavanje Republičke izborne komisije, ili će, naoružan, zauzeti busiju u Tašmajadanskom parku? Pričamo li o izborima kao o demokratskoj proceduri ili o odlasku u hajduke kad im vreme nije, pet meseci pre Đurđevdana?

Zavređuje li ovakvo papirnato junačenje bilo kakav komentar?

Nažalost, ne može se ignorisati.

Od prvog dana nakon određivanja 17. decembra za dan glasanja naša opozicija - na čiji su zahtev izbori i raspisani - tvrdi da će ih vlast pokrasti. Oni, naravno, znaju da neće biti ničega što može da se ukrade, svesni su da je podrška koju uživaju u narodu nedovoljna za pobedu. Njima je priča o izbornoj krađi način da spasu svoju čast.

Ali takve priče o politizaciji podeljenog društva kakvo je Srbija danas dovode do usijanja.

IDIOTIZAM ILI SVESNA NAMERA

Kad Marsenić poziva da se vlast "promeni po svaku cenu" i da se "izborna volja brani na ulici", on prinosi šibicu barutu. Nebitno je za nas da li to radi iz idiotizma ili sa svesnom namerom, opasno je!

Jer, nije on usamljen u ovakvim istupima. Tu skoro, prošle nedelje, na naslovnoj strani Danasa velikim slovima je najavljen intervju s "nestranačkom" Svetlanom Bojković: "Jedino gore od ovoga je građanski rat".

Ovakva retorika otvara niz ozbiljnih pitanja na koje bi prvaci opozicoje morali da odgovore.

Mi ćemo izdvojiti samo dva.

Prvo, ako od prvog dana tvrdite da znate da će izbori biti pokradeni, zašto ste ih tražili i zašto učestvujete na njima?

I drugo: kakvu ćete, bre, izbornu volju da branite na ulici? Tvrdite li da ćete pobediti? Na osnovu čega? Nema ankete, ni u Šolakovim medijima, koja vam daje šansu za pobedu! Ni kladionice koja dozvoljava realnu mogućnost za to!

Spustite loptu, jer građani žele da 18. decembra ulicom odu na posao, u školu, na pijacu... a ne da se bore s fantomima nastalim u Marsenićevom mračnom umu.

Kurir.rs

Bonus video:

02:27

Lista Srbija protiv nasilja optuzuje nasu zemlju za genocid u Srebrenici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track