BORELJ: Euleks će nastaviti saradnju s Kforom posebno za stabilnost na severu Kosova i Metohije
Foto: Kosovo Online

BORELJ: Euleks će nastaviti saradnju s Kforom posebno za stabilnost na severu Kosova i Metohije

Politika -

Visoki predstavnik EU Đuzep Borel rekao je danas u Briselu da su za EU od vitalnog značaja stabilnost i prosperitet zemalja Zapadnog Balkana i njihovo usklađivanje sa spoljnom politikom Unije.

Borelj je pred početak ministarskog sastanka NATO u Briselu na čijem dnevnom redu je i Zapadni Balkan poručio da će Evropska misija (Euleks) nastaviti da sarađuje sa Kforom u obezbeđenju stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova, prenela je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Ukazao je da su mnoge zemlje EU angažovane u regionu Zapadnog Balkana i na to da su neke zapadnobalkanske države kandidati za članstvo u Uniji. Borelj je naglasio "značaj saradnje EU i NATO posebno na severnom Kosovu".

- Naša misija na Kosovu (Euleks) je raspoređena uz snažnu saradnju sa Kforom i suočavamo se s teškim trenucima, nemirnim vremenima. Nastavićemo da osiguravamo stabilnost i bezbednost u ovom (severnom) delu - rekao je Borelj.

On je ukazao da Euleks ima važnu ulogu u očuvanju mira, da to čini godinama i da će nastaviti to da čini.

- Pozivamo Kosovo i Srbiju da povećaju spremnost da se dogovore o svom evropskom putu - rekao je Borel.

Rekao je i da je u BiH EU rasporedila misiju Eufor Altea, da je to dugoročna misija čiji je mandat nedavno obnovljen što je, kako je dodao, jasan dokaz značaja koji međunarodna zajednica daje toj misiji.

- Moramo pozvati narod Bosne i Hercegovine da izbegava svaki stav koji deli, da se udruži da bi iskoristio ovaj geopolitički trenutak, u kojem proširenje (EU) postaje ključno pitanje za budućnost Evropske unije i za budućnost zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Borel.

On je zaključiio da je dobro što je EU svuda povećala saradnju sa NATO, a posebno u BiH i na Kosovu gde su njene misije Euleks i Altea.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

04:09

NIJE BORELJ TAJ KOJI UVODI SANKCIJE NEGO EVROPSKA KOMISIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja