OBRADOVIĆ UŽIVO IZ BRISELA: Doveli su još 1.000 vojnika na KiM, A OVO IM JE KLJUČNO! Jens Stoltenberg OPTUŽIO RUSIJU i KINU
"SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMATIJA NATO-A", Foto: EPA Olivier Matthys, Shutterstock

KURIR TV

OBRADOVIĆ UŽIVO IZ BRISELA: Doveli su još 1.000 vojnika na KiM, A OVO IM JE KLJUČNO! Jens Stoltenberg OPTUŽIO RUSIJU i KINU

Politika -

Sagovornik Kurir televizije, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, prisustvovao sastanku šefova diplomatija zemalja NATO-a. Između ostalog, na dnevnom redu je bio i Zapadni Balkan.

Darko Obradović
foto: Kurir tv

On uključio se iz Brisela, putem Viber poziva u emisiju Puls Srbije.

U obraćanju generalnog sekretara Jens Stoltenberga u središtu NATO-a, Zapadni Balkan je istaknut kao visok prioritet. Uskoro će se i državni sekretar Blinken iz Sjedinjenih Američkih Država pridružiti razgovorima, potvrđujući važnost regiona na globalnom nivou.

Ključna tačka razgovora je naglašavanje bezbednosti na Zapadnom Balkanu kao paralelnog prioriteta NATO-a u evroatlantskom prostoru.

Osvrćući se na situaciju na Kosovu i Metohiji, istaknuto je da je eskalacija oružanih sukoba i zapaljiva retorika u Bosni i Hercegovini neprihvatljiva.

Posebno se ističe formiranje "Zajednice opština sa srpskom" većinom kao ključan korak ka stabilizaciji i političkom rešenju, naglašavajući potrebu za dijalogom između Beograda i Prištine.

- Stoltenberg je na sastanku istakao i hibridne pretnje, uključujući metode Rusije koje sežu od dezinformacija do manipulacije migrantima, sa ciljem destabilizacije regiona - preneo je Obradović, naglasivši:

- Prvi put je prepoznata pretnja koju predstavlja Kina kao izvor bezbednosnih izazova. Stoltenberg je istakao da je 5G mreža postala ozbiljna pretnja za kritičnu infrastrukturu, ukoliko dolazi iz Kine, podsećajući nas na važnost pažljivog odabira tehnoloških rešenja, s obzirom na Srbiju kao ključnog igrača koji je investirao 2,7 milijardi dolara u IT sektor.

04:06

OBRADOVIĆ UŽIVO IZ BRISELA ZA KURIR: Doveli još 1.000 vojnika na KiM - OVO IM JE KLJUČNO - Stoltenberg OPTUŽIO RUSIJU i KINU

Obradović dalje ističe da, iako Srbija nije članica NATO-a, njeno posmatranje kao partnera, ključnog aktera regiona, daje nadu za stabilizaciju i napredak u regionu. Ipak, naglašava da Srbija ne sedi za stolom gde se donose odluke, već je samo subjekt odluka i razvoja.

Poseban fokus je na situaciji na severu Kosova. Postavljena su pitanja o mogućem povećanju broja NATO snaga, pri čemu je istaknuto da je prisutno "hiljadu vojnika sa ojačanim sposobnostima i kapacitetima", a Obradović dodaje:

Stoltenberg je naglasio važnost prisustva KFOR-a za bezbednost Srba na severu Kosova, a istaknuto je da kosovske bezbednosne snage nemaju ovlašćenje za akciju na tom području. Zbog toga je politički dijalog sa NATO-om, kao "jedinim" bezbednosnim partnerom na Kosovu, ključan za Srbiju.

Kurir.rs/T.M.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:03

Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare dan uoči početka dvodnevnog sastanka šefova diplomatija NATO u Briselu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track