PREDSEDNIK SRBIJE U DUBAIJU: Vučić na UN Samitu o klimatskim promenama
Foto: Milos Tesic/ATAImages

jednodnevna poseta

PREDSEDNIK SRBIJE U DUBAIJU: Vučić na UN Samitu o klimatskim promenama

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u jednodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i iučestvovati na Samitu o klimatskim promenama – COP28 u Dubaiju, u organizaciji Ujedinjenih nacija, najavljeno je danas iz Predsedništva.

Konferencije država članica Okvirne konvencije UN-a o promeni klime - COP 28, koja počinje danas, trajaće do 12. decembra.

Vučić će se, nakon ceremonije otvaranja, obratiti učesnicima Samita, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja na marginama ovog skupa.

Organizatori Samita se nadaju da će COP28 uspeti da održi u životu cilj ograničavanja dugoročnog rasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, na šta je pristalo skoro 200 zemalja u Parizu 2015. godine.

Diskusije, koje će se voditi na COP28, obuhvatiće sve od rešavanja pitanja emisija štetnih gasova koji nastaju u poljoprivredi, preko sigurnosti zaliha hrane do načina na koji se zemlje mogu prilagoditi vremenskim ekstremima dok se planeta Zemlja zagreva zbog upotrebe fosilnih goriva.

U fokusu će biti finansiranje klimatskih promena za ranjive zemlje, obećanja koja se odnose na smanjenja emisija štetnih gasova, kao i postepeno ukidanje fosilnih goriva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track