DROGA, SEKS, LAŽI I VIDEO-TRAKE: Miketić daje poslaničku platu za prostitutke i drogu, snima sve, pa krivi vlast za lični blud
Foto: Printscreen, Beta Nikola Todorovic

razvratna politika

DROGA, SEKS, LAŽI I VIDEO-TRAKE: Miketić daje poslaničku platu za prostitutke i drogu, snima sve, pa krivi vlast za lični blud

Politika -

Umesto preuzimanja moralne i političke odgovornosti, narodni poslanik Đorđe Miketić, koji namerava da preko Đilasove liste "Srbija protiv nasilja" obnovi poslanički mandat, posegao je za kukavičkom strategijom - optužuje državu i njene bezbednosne službe da su u javnost pustile snimak njegovog seksa.

Već na ovom koraku imamo bizarnu tvrdnju da je neko drugi kriv zato što je sporni video dospeo u javnost, a u kojem su, očigledno dobrovoljno, učestvovale još najmanje dve osobe (jedna prostitutka koja se vidi i poznanik ili prijatelj koji snima Miketićev seks i čuje mu se samo glas).

Dakle, snimak nije tajno napravljen i Miketić u toku "radnje" vrlo dobro zna da kamera beleži njegovu konverzaciju s prostitutkom (između ostalog i opasku da će on sve to da plati od poslaničke plate) i seks koji imaju, ali i beli prah nalik kokainu na stočiću u snimanoj prostoriji.

Moralno posrnuće

Kada je ovaj uradak postao javan, Miketić je istog trenutka postao nedostojan poslaničke dužnosti za koju se kandiduje. To je minimum koji je mogao odmah da uradi. Ali ne, on je rešio da debelo preceni svoju političku težinu i za sve okrivi državu i BIA. S proevropskom agendom, s kojom nastupaju pred biračima, Miketić i njegova politička grupacija trebalo bi da znaju kako se evropski političari jednostavno i bespogovorno povlače iz političkog, pa i javnog života već i na prizvuk nemorala, korupcije ili drugih nedostojnih radnji. Da i ne govorimo o eksplicitnim snimcima u kojima se povezuju s prostitucijom i drogom. A upravo u takvu priču je sam sebe stavio Đorđe Miketić. I sad su mu krivi i bezbednosni sistem države, i vlast, i društvene mreže i, naravno, Vučić.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da ovaj slučaj, čak i da nisu uključeni droga i prostitucija, predstavlja očigledan moralni prekršaj, ali da najviše uzrujava ono što je usledilo nakon izbijanja skandala.

Vladimir Vuletić, Profesor Vladimir Vuletić
foto: Zorana Jevtić

- Potpuno je neverovatno na koji način se brani neko ko je u tako nečemu učestvovao. Nisam nadležni organ da sudim da li je bilo droge, prostitucije ili čega već kompromitujućeg. Ali šta god bilo, ovo je ozbiljan i očigledan moralni prekršaj. Zapanjuje spremnost ljudi, grupe koja politički stoji iza njega, da sada svašta izmišljaju ne samo da ga opravdaju i odbrane, već i da okrive druge. Meni to govori da od tih navodnih promena, o kojima oni pričaju, nema ni govora. Ovaj slučaj pokazuje da, kada dođe nova klika, ona će se ponašati tako da za njih neće važiti ni moralna, a pretpostavljam ni bilo kakva druga pravila. Jer, ako su spremni da Miketića na ovaj način brane od bilo kakve odgovornosti, onda sam uveren da bi na pozicijama vlasti bili zaštićeni - ocenjuje Vuletić.

On podseća da je Miketić u dva slučaja optužio državu - prvo da priprema izborne prevare, a sada da stoji iza ovog snimka.

- Osim jasnog moralnog problema, ovde imamo i drugi nivo, pa se on predstavlja kao žrtva i optužuju službe da su ga kompromitovale. To je novo uznemiravanje javnosti, pokušaj spletkarenja i ozbiljna politička manipulacija - naglašava naš sagovornik.

Lažna žrtva

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je sve u vezi sa snimkom klasična kampanja rušenja BIA kao značajne državne institucije.

- Sve to, uz opsesivno i podrugljivo i pomalo luckasto "medijsko nadigravanje" opozicije s Vučićem. Vučić nema nikakav interes da na bilo koji način ruši Miketića, koji mu nije i ne može biti konkurencija. Snimak je nastao uz saglasnost gospodina Miketića i još dve osobe, od kojih je jedna ženska i neposredni je akter "dramskog zapleta". A postoji i snimatelj. Dakle, BIA niti bilo ko drugi nije tajno snimao, pa onda distribuirao materijal, već je snimak nastao kao posledica određenih sklonosti ljudi. Da li je Miketić hteo da podigne nivo svoje poznatosti? Ne znam, neka objasni - kaže Stanković.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

On podseća da je Miketić u svojoj koaliciji jedan od mnogih i da nema naročit rejting.

- Da li je drama o "moralnoj žrtvi poslanika", učesnika određenih "dramaturških zapleta dostojnih Onlifansa", proizvod želje da izbegne odgovore na pitanja o nacionalnoj politici njegove stranke, tačnije o politici o Kosovu, RS i srpskom pitanju? A sad se priča kako je, bože moj, on žrtva "mračne tajne policije", a niko ne zna da je njegova politika u liniji Viole fon Kramon i albanskih lobista. Dakle, lični publicitet, koketiranje sa ulogom žrtve uz zanemarivanje odgovara na vitalna politička pitanja. O ovom sud daju građani, a opoziciji i samom Miketiću bolje bi bilo da ističu svoje političke stavove nego da prave frik šou od privatnih amaterskih porno-snimaka. Nikog u suštini nije za to briga, ko kakve sklonosti ima. I najzad, degutantno je da se u zemlji koja ima probleme kao Srbija raspravlja i raspreda o nečijoj privatnosti. Zamislimo se ko dobija publicitet i kojoj se državnoj instituciji ruši ugled i iz kog ideološkog stanovišta istupa glavni junak ove priče - kaže Stanković.

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

Poslanik za vreme sednice o KiM gleda filmove za odrasle

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track