HRVATI OPET KUKAJU DA ĆE VUČIĆ POBEDITI Vučić: Zato što sam želeo da odem u Jasenovac? I ja bih možda da sam na njihovom mestu
Foto: Printscreen/Video Plus

predsednik vučić na samitu u dubaiju

HRVATI OPET KUKAJU DA ĆE VUČIĆ POBEDITI Vučić: Zato što sam želeo da odem u Jasenovac? I ja bih možda da sam na njihovom mestu

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde u Dubaiju učestvuje na Samitu o klimatskim promenama – COP28 u organizaciji Ujedinjenih nacija.

- Bez obzira što je reč o izuzetno važnoj temi, rekao bih da se više govorio o odnosu Izraelaca, Arapa, Ukrajini, Rusiji, Kini, Americi. Na samom Samitu mi imamo kratko vreme da se obratimo, kao i svi drugi, pa ćemo pokušati da kažemo o ne velikoj ulozi Srbije jer je naša zemlja i po veličini i po znazi, nije značajan doprinosilac zagađenju. Moraćemo mnogo toga da menjamo, da upetostručimo nivo zelene energije u našoj zemlji, da se borimo protiv fosilnih goriva, mnogo novca da ulažemo. To je dobro, važno za ljude u Srbiji - rekao je predsednik.

- Što se tiče drugih pitanja, imali smo važne sastanke, više od pola sata sam razgovarao sa Šarlom Mišelom, pričao sam i sa Katalin Novak, i sa ljudima iz MMF i sa drugim svetskim liderima. Razgovarali smo i sa liderima iz regiona. Verujem da ćemo imati još vremena za važne susrete. Večeras nas očekuje bilateralni susret sa šeikom Bin Zajedom.

Aleksandar Vučić, Dubai
foto: Printscreen/Video Plus

O razgovoru sa Lukašenkom

- Razgovarao sam sa njim, naše zemlje su prijateljske zemlje. Kada prođu izbori, tokom sledeće godine da pronađemo vremena za susret. Govorili smo o našim bilateralnim odnosima, o situaciji u Ukrajini, da čujem i naučim nešto jer on to bolje poznaje.

Susret sa premijerkom Italije Đorđom Meloni

- Ona dolazi u Beograd za dva dana. Sretao sam se sa skoro svakim premijerom Italije, ne znam gde smo se sve sretali, ali to je bilo po nekoliko puta. Meloni je osoba koja će duže biti uspešna na njihovoj političkoj sceni, biće duže na čelu italijanske vlasti. To je važna poseta za nas, oni su treći najznačajniji partner Srbije, pomagali su na našem evrospkom putu. Verujem da će njena poseta mnogo da znači i za naše odnose i za dovođenje investitora - kazao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Dubai
foto: Printscreen/Video Plus

O izborima na KiM

- Mi moramo da priznamo Kosovo da bi Srbi mogli da učestvuju na izborima, ništa više niti išta manje. Znaju to svi u Evropi, dobro je da će da reaguju, ali mi nećemo mnogo toga da imamo. Neće biti izbora u srpskim sredinama na KiM, Kurti ne želi da dozvoli Srbima ono pravo koje je prirodno, da mogu da ostvaruju, a Zapad će uvek reći da nema mogućnosti da izvrši pritisak na Kurtija.

Na konstataciju novinarke da "Hrvati opet kukaju da će Vučić opet pobediti na izborima" predsednik je rekao:

- Postavio bih kontra pitanje, a zašto? Zašto kukaju? Šta smo im mi to učinili i nažao napravili? Nije mi jasno, možda zato što sam želeo da posetim Jasenovac. Možda zato što smo napravili film o Jasenovcu, pa znate šta, možda bih i ja isto uradio da sam na njihovom mestu, neka samo nastave - kazao je predsednik.

- Ja glasove ne tražim u Zagrebu, već u Srbiji, Pirotu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, Beogradu. Koje god pitanje da dobiju, isto odgovaraju. Nema razlike između Obradovića, Jovanović, Aleksića. To predstavljanje na RTS našeg kandidata dosta je bolje bilo nego njihovog kandidata. verujem u Srbiju i ljude, oni jesu naša snaga - kazao je Vučić.

O ideji opozicije da pregovore iz EU vrate u UN, predsednik kaže:

- Sve laži i besmislice. A to da ne može da se živi, vidimo kako dobro žive od poslaničke plate. Videćemo kako da pomažemo onima kojima je potrebno, ali ne i onima koji su besni od bogatstva.

Podsetimo, predsednik se prethodno susreo sa zvaničnicima nekoliko zemalja na marginama ovog skupa.

(Kurir.rs/I.R.)

Bonus video:

00:11

Predizborni skup liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja