VRAĆENA SPOMEN PLOČA SRPSKIM VOJNICIMA NA GROBLJU U PRIŠTINI: U prisustvu predstavnika francuske ambasade (VIDEO)
Foto: Pritnscreen/RTS

VRAĆENA SPOMEN PLOČA SRPSKIM VOJNICIMA NA GROBLJU U PRIŠTINI: U prisustvu predstavnika francuske ambasade (VIDEO)

Politika -

Spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen je na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

U prisustvu predstavnika francuske ambasade spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća.

Uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, umesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše - "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918, bila je pomerena sa donje, bočne strane spomen parka.

Izmeštanje spomen ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh Staniša Arsić izjavio je tada za "Kosovo Onlajn" da ima saznanja da je to učinjeno na inicijativu francuskog ambasadora. Kasnije u saopštenju ambasada Francuske i Nemačke u Prištini potvrđeno da je to učinjeno na njihovu inicijativu.

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa pojedinaca i NVO da se spomenik vrati na staro mesto. Peticiju je potpisalo više od 4.000 ljudi.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track