MRCVARILA SRBE U LOGORIMA, PA POBEGLA U AMERIKU: FBI uhapsio pripadnicu ozloglašene jedinice "Zulfikar", preti joj DUGA ROBIJA
Foto: Youtube/Beautiful Bosnia

MRCVARILA SRBE U LOGORIMA, PA POBEGLA U AMERIKU: FBI uhapsio pripadnicu ozloglašene jedinice "Zulfikar", preti joj DUGA ROBIJA

Politika -

Američka državljanka Nada Radovan Tomanić, poreklom iz Bosne i Hercegovine, uhapšena je u Morgantaunu u Zapadnoj Virdžiniji zbog sumnje da je prikrivala svoju ulogu tokom rata u BiH kao pripadnik ozloglašene jedinice "Zulfikar", saopštilo je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država. .

Jedinica "Zulfikar", kojom je komandovao Zulfikar Ališpago, delovala je u sastavu Armije BiH, ali je ozloglašena po ratnim zločinima koje su njeni pripadnici počinili, uključujući masakr u hercegovačkom selu Trusina 1993. godine, gde su ubili 24 hrvatska civila i pripadnika hrvatske vojske koji su se prije toga predali.

Tomanić (51) je osumnjičena da je kao pripadnik te jedinice učestvovala u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u logoru na Igmanu. Osim toga, Tomanić, koja je u SAD stigla 1997. godine kao izbeglica, prikrivala je ratnu prošlost prilikom podnošenja zahteva za američko državljanstvo koje je stekla 2012. godine, što je kažnjivo po američkim zakonima.

Preti joj duga zatvorska kazna

Sada se zbog toga suočava sa dve optužnice, a za svaku može biti osuđena na 10 godina zatvora, što bi značilo i automatsko oduzimanje državljanstva SAD.

Ratnu prošlost Nade Tomanić otkrili su istražitelji FBI uz pomoć ministarstava pravde BiH i Srbije i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), nasljednika Haškog tribunala, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

- FBI, naši međunarodni partneri i Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Ministarstvu nacionalne bezbednosti odlučni su da istraže sve slučajeve kršenja ljudskih prava, bez obzira na to gde i koliko davno su počinjena - napominju iz američkog ministarstva.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja