DANAS SVEČANO OTVARANJE: Srbija dobija stabilno snabdevanje gasom iz Azerbejdžana po povoljnoj ceni!
Foto: Shutterstock

GASNI INTERKONEKTOR SRBIJA - BUGARSKA

DANAS SVEČANO OTVARANJE: Srbija dobija stabilno snabdevanje gasom iz Azerbejdžana po povoljnoj ceni!

Politika -

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska, čiji će početak rada svečano biti obeležen danas, izuzetno je značajan za našu zemlju i kada je reč o snabdevenosti gasom, ali i zbog toga što predstavlja još jedan alternativni dotok ovog energenta po povoljnoj ceni, ocenjuju sagovornici Kurira. Obeležavanju početka rada novog gasnog interkonektora, kako je najavljeno, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će ugostiti predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Faktor stabilnosti

Činjenica da Srbija dobija još jedan pristup gasu nesporno je od izuzetnog značaja za našu državu, ocenjuje za Kurir ekonomista Miladin Kovačević.

Miladin Kovačević, Usijanje dana
foto: Kurir

- Što više partnera imamo u pogledu kupovine gasa, to smo energetski stabilniji, jer niko ne može da nas uceni. Pritom, ne verujem da će nam prodavati gas skuplje od Rusije, iako od "Gasproma" imamo ustupke po pitanju cene - ističe Kovačević.

On podseća da i dalje imamo beneficiranu cenu gasa, kao i da je naš ugovor podignut na tri milijarde kubika, a da je ostala i cena, koja nije veća od oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara.

- No, i cene gasa iz Azerbejdžana će držati paritet s tim cenama. Ovo sasvim sigurno predstavlja faktor stabilnosti snabdevanja - naglasio je Kovačević.

gas, cevi, nafta
foto: Shutterstock

I Dejan Ivetić, stručnjak za gas, ukazuje da otvaranje ovog gasnog interkonektora stvara mogućnost da se na domaće tržište uvede još neki gas koji nije ruski.

- Prvi projekat tog tipa nastao je još osamdesetih godina. On otvara mogućnost da se dođe do gasa iz Azerbejdžana, a kad budu urađeni i drugi terminali, dopremaćemo i gas iz Amerike. Ovime se otvaraju nova tržišta i za druge igrače osim "Gasproma" - kaže Ivetić za Kurir.

Važna alternativa

Stevica Deđanski, stručnjak za energetiku, takođe ističe ogroman značaj novog gasnog interkonektora.

- Što se tiče ove interkonekcije, ona samo pokazuje da Srbija razmišlja o svojoj snabdevenosti na više strana, da se ne vežemo samo za jednu, pa da posle eventualno ostanemo bez gasa ukoliko se ona prekine. Kao što smo ranije uvozili gas samo preko Mađarske i Ukrajine, politikom i radom smo uspeli da napravimo nastavak Turskog toka i imamo snabdevanja iz dva pravca, pa ako jedan bude u zastoju, imamo alternativu. Takođe, radimo i na drugim pravcima, jedan je ulaganje u konekciju za Grčku, za tečni naftni gas i završili smo ovu sa Azerbejdžanom, što nam omogućava znatne količine gasa. Time postajemo bezbedniji, što je ključna stvar, možda čak i bitnija od cene koja zavisi od glavnog dobavljača. Dobro je da imamo i alternativu ruskom gasu,, koji dobijamo po povoljnim cenama - zaključio je Deđanski za naš list.

Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

Četiri stanice

Inače, gasovod Srbija-Bugarska je veliki projekat u energetici koji je završen za 12 meseci, tokom kojih je izgrađeno 109 kilometara novog gasovoda. Izgrađene su i četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Potpisan je ugovor o interkonekciji s "Bulgartransgasom", kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

Program

Bilateralni susreti i prikaz vojne opreme

Tokom današnjeg boravka u Nišu, kako je najavljeno, planirani su i odvojeni bilateralni susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednicima Azerbejdžana i Bugarske, kao i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije - protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica.

Činjenice

  • iz Azerbejdžana ćemo do 2026. dobijati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje
  • od 2027. godine količine gasa iz Azerbejdžana mogu se povećati i do tri puta
  • gasovod Srbija-Bugarska ima kapacitet 1,8 milijardi metara kubnih
  • gasovod omogućava tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope
  • gasovod Srbija-Bugarska važan je i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije
  • izgradnja gasovoda od Niša do Dimitrovgrada, u dužini od 109 kilometara, trajala je 12 meseci

I. Žigić/

Bonus video:

03:18

SRBIJA GAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track