NASTAVAK SUĐENJA HAŠIMU TAČIJU 15. JANUARA: Zasedanje danas otkazano zbog smrti advokata!
Foto: EPA Jerry Lampen

HAG

NASTAVAK SUĐENJA HAŠIMU TAČIJU 15. JANUARA: Zasedanje danas otkazano zbog smrti advokata!

Politika -

Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ratne zločine na KiM i u Albaniji 1998. i 1999, biće u Hagu nastavljeno 15. januara, posle praznične pauze u radu suda za zločine boraca OVK, prenosi Beta.

Današnje zasedanje, na kojem je trebalo da odbrana optuženih nastavi unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Dejana Jeftića, otkazano je zbog iznenadne smrti Endrua Stronga, jednog od advokata drugooptuženog Kadrija Veseljija.

Na početku jutrošnjeg zasedanja, Veseljijev glavni branilac Ben Emerson obavestio je sud o Strongovoj iznenadnoj smrti i zatražio je da nastavak suđenja bude odložen.

Posle minuta ćutanja, raspravno veće predsedavajućeg Čarlsa Smita odlučilo je da usvoji zahtev Veseljijevog branioca.

Po ranijem rasporedu, praznična pauza u radu suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, trebalo je da počne u četrvrtak, 14. decembra.

Zajedno sa Tačijem i Veseljijem, optuženi su i Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Suđenje je počelo 3. aprila, a do sada je saslušano 39 svedoka optužbe.

Tužioci su ranije najavili da će pred sud izvesti više od 300 svedoka, a taj dokazni postupak, po odluci sudija, moraju okončati do aprila 2025. godine.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim KiM nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi tzv. Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja