NEOPHODNA SMENA GRADONAČELNIKA NA SEVERU KiM! Hovenijer: Niko ne treba biti zadovoljan izborima sa manje od 4 procenta glasača!
Foto: DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

ambasador sad u prištini

NEOPHODNA SMENA GRADONAČELNIKA NA SEVERU KiM! Hovenijer: Niko ne treba biti zadovoljan izborima sa manje od 4 procenta glasača!

Politika -

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi svi funkcioneri u Prištini trebalo da urade sve što je moguće kako bi se građanima omogućilo da smene gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM, kao i da bi SAD bile veoma zabrinute da Priština ne pokaže "razumevanje i fleksibilnost", prenosi KoSSev.

Hovenijer je to rekao kao reakciju na odbijanje zahteva grupe građana za smenu tzv. gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

- Videli smo da je to važan korak u postizanju deeskalacije situacije na severu Kosova. SAD su bile vrlo jasne o tome da, smatrajući da su četvorica gradonačelnika izabrana legalno, niko ne treba ni da bude zadovoljan usled izbora u kojima je manje od četiri procenta birača zapravo glasalo. Jasno je da ovi gradonačelnici ne predstavljaju u potpunosti sve birače kojima treba da služe - kazao je Hovenijer.

Na pitanje da li bi predloženi nacrt mogao da promeni, Hovenijer je rekao da je to dokument u kome se odražava stav Zapada, kao i da je to pitanje za specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

- Mislim da je rekao Vladi Kosova i drugima da je otvoren za komentare. Međutim, Lajčakov tim je, uz podršku SAD, blisko radio na ovom nacrtu, kako bi garantovao da ispunjava sve uslove koje sam naveo. Ima li prostora za izmene? Možda. Ali ne treba da gubimo vreme na specifičnosti da bismo izgubili zamah, da bismo krenuli napred sa ZSO - rekao je Hovenijer.

Kurir.rs/KoSSev/A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track