ČUVARI NAŠE ZEMLJE I NEBA: Uz novo oružje, slede milionska ulaganja u namensku industriju - "To svedoči o KVALITETU NAŠEG ORUŽJA"
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

ČUVARI NAŠE ZEMLJE I NEBA: Uz novo oružje, slede milionska ulaganja u namensku industriju - "To svedoči o KVALITETU NAŠEG ORUŽJA"

Politika -

Sa ratom u Ukrajini, rasplamsavanjem sukoba u Izraelu i sve većom opasnošću od "zagrevanja" situacije na Pacifiku, jasnije je nego ikada da se svaka država, pa i Srbija, može osloniti samo na sopstvenu vojsku i namensku industriju.

Srbija ima odličnu vojnu saradnju i sa istokom i sa zapadom, pa tako koristi i francuske "mistrale", i kineski FK-3, kao i veliki broj ruskog naoružanja, američkih radara i proizvoda domaće vojne industrije.

I predsednik Aleksandar Vučić je više puta naglašavao potrebu jačanja domaće namenske industrije, a polovinom novembra ove godine je govorio o velikoj tražnji za našim oružjem i municijom.

- Sada su počeli da nam traže i sa "stokova" vojnih da dajemo i prodajemo svima. Svima se sviđaju naši modernizovani tenkovi, "Pasarsi" i "Nore". Ali, ja sam doneo odluku da sa "stokova" nijedno oružje neće ići van Srbije - istakao je predsednik.

Nora B-52, Nora B52, haubica, samohodna haubica, Nora, Nora-B52
foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Vučić dodaje da će naša namenska industrija dobiti jedan od najvećih ugovora.

- To je dugoročni ugovor, u pitanju su stotine miliona evra. Prijateljska zemlja je u pitanju, koja nije u nikakvom ratu. Oni traže da napravimo za njih 48 naših "Nora". To govori o kvalitetu našeg oružja - otkrio je predsednik Vučić.

On je rekao i da ćemo sledeće godine uložiti stotine miliona evra da podignemo kapacitete namenske industrije, što će nam se višestruko isplatiti.

- Mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti "bacanje para u bunar", već ćemo uložiti i u nove fabrike - rekao je Vučić. To će praktično osigurati stvaranje stotina, a verovatni i hiljada, novih radnih mesta.

Srbija je ove godine zamenila i starog "antonova" novim španskim transportnim avionima, što će se višestruko isplatiti, ne samo u vojne svrhe, već i u humanitarnim misijama, kao što je to bilo za vreme pandemije.

1 / 5 Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Krajem novembra su stigli i helikopteri sa Kipra. U pitanju je 11 helikoptera ruske proizvodnje Mi-35, koji će biti remontovani i braniti nebo Srbije.

Helikopteri modela MI-35M su bila jedina četiri helikoptera koja je Srbija imala na raspolaganju, a sada je njihov broj skočio na 15, što je veliko povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

U proteklih nekoliko godina Srbija je od Kine kupila borbene bespilotne letelice, i očekuje se da će broj besposadnih sistema u narednim godinama višestruko porasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track