VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE PORODICI PREMINULOG KUVAJTSKOG EMIRA ŠEIKA: Uveren sam da će legat njegove mudre politike nastaviti da živi
Foto: Nemanja Nikolić

VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE PORODICI PREMINULOG KUVAJTSKOG EMIRA ŠEIKA: Uveren sam da će legat njegove mudre politike nastaviti da živi

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas saučešće porodici kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha (86).

"Sa tugom sam primio vest o smrti kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha. Izražavam duboko saučešće porodici i prijateljskom narodu Kuvajta, uveren da će njegov legat mudre politike i razboritog vođstva nastaviti da živi", naveo je Vučić na društvenoj mreži X, nekadašnjem tviteru.

Kuvajtski emir Navaf al-Ahmed al-Džaber al-Sabah preminuo je u 86. godini.

Vest o smrti vladara potvrdila je kancelarija emira.

- Žalimo za emirom Navafom al-Ahmedom al-Džaberom al-Sabahom koji je preminuo u subotu - rekao je ministar za pitanja emira Muhamed Abdulah al-Mubarak al-Sabah na državnoj televiziji.

Emir je krajem novembra hospitalizovan zbog zdravstvenih problema.

Navaf al-Ahmed al-Džaber al-Sabah rođen je 1937. godine u Kuvajtu.

Šesti je sin šeika Ahmeda al-Sabaha, desetog kuvajtskog emira, koji je vladao od 1921. do 1950. godine. Seo je na kuvajtski tron septembra 2020. godine nakon smrti njegovog polubrata Sabaha IV. Vlast bi sada trebalo da preuzme njegov mlađi brat Mišal al-Ahmed al-Jaber al-Sabah (83).

Kuvajt je inače ustavna monarhija i ima najstariju demokratsku izabranu vladu među državama Persijskog zaliva. Titula emira se prenosi sa generacijama. Emir, koji je predsednik države, određuje ko će biti premijer.

Kurir.rs/RIA

Bonus video:

01:08

Vučić - Daćemo sve od sebe da gradimo novu mrežu obrazovnih institucija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track