NOVA S I N1 SVESNO KRŠE IZBORNU TIŠINU I ŠIRE PANIKU: Nastavljaju s lažima, jeftinim trikovima gaze zakon i manipulišu biračima!
Foto: Printscreen

unose nemir i šire tenzije

NOVA S I N1 SVESNO KRŠE IZBORNU TIŠINU I ŠIRE PANIKU: Nastavljaju s lažima, jeftinim trikovima gaze zakon i manipulišu biračima!

Politika -

Mediji Dragana Šolaka, Nova S i N1, ne prestaju sa lažnim vestima i napadima na predsednika Srbije Aleksandar Vučića ni u izbornom danu, svesno kršeći izbornu tišinu. Plasiranjem dezinformacija, ovi mediji unose nemir među građane i šire tenzije u društvu.

19:12 - IZMISLILI INCIDENT NA BIRAČKOM MESTU NA VRAČARU

Još jedna u moru bezočnih laži izašla je iz kuhinje medija u vlasništvu Dragana Šolaka u izbornom danu! Posle sijaset neistina i manipulacija kojima su pokušali da unesu nemir i tenzije među građanima i delegitimišu izborni proces, portal nova.rs izmislio je i navodni incident na jednom biračkom mestu na Vračaru, što je GIK demantovao.

- Povodom napisa koji su se pojavili u pojedinim medijima, prema kojima je na jednom biračkom mestu na Vračaru birač glasao bez pokazivanja dokumenata, Gradska izborna komisija je izvršila proveru ovih navoda - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Naime, potpuno je netačna informacija da je na biračkom mestu 36 u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“, na opštini Vračar, jedan birač glasao bez prethodne provere ličnih dokumenata. Gradska izborna komisija je izvršila proveru ovih navoda i prema informacijama sa ovog biračkog mesta, svim građanima tražena je na uvid važeća lična karta ili pasoš, kao i na svim drugim biračkim mestima u Beogradu.

16: 29 - NOVA LAŽNA INFORMACIJA ŠOLAKOVIH MEDIJA

Potpuna pristrasnost i neprofesionalizam Nove S potvrđeni su na još jednom od brojnih primera njihovog izveštavanja tokom izbornog dana, usred izborne tišine. Lažnom informacijom o SNS, da navodno kol centar te stranke radi punom parom, za šta nisu izneli niti jedan dokaz, Šolakov portal još jednom je pokušao da unese nemir među građane i nanese štetu jednom od učesnika izbora.

15:07 - NOVA S BI PROTIVZAKONITO DA UTIČE NA IZBORNI PROCES

Portal Nova S nastavio je da krši izbornu tišinu. U poslednjem tekstu su preneli pisanje medija iz regiona koji tokom dana glasanja u Srbiji otvoreno i direktno navijaju za opoziciju i utiču na birače. Ovim jeftinim trikovima mediji Junajted grupe manipulišu biračima i na protivzakonit način učestvuju u izbornom procesu.

Nova S
foto: Foto: printscreen/Nova S

12:48 - NOVINARKA N1 POSTAVLJA SUGESTIVNA PITANJA GLASAČIMA

Portal nova.rs. i TV N1 nastavljaju sa kršenjem izbornih pravila. Novinarka te televizije u anketi koju je portal nova.rs objavio sa naslovom "Pogledajte prvu anketu sa glasačkog mesta na Novom Beogradu: Poslednji odgovor je najzanimljiviji", očigledno, sugestivnim pitanjima koja postavlja glasačima, mahom starijim sugrađanima koje je zatekla na tom biračkom mestu u Novom Beogradu, agituje za promenu aktuelne vlasti.

Nova S
foto: Foto: printscreen/Nova S

N1: Očekujete li neke promene?

„Promene zavise od glasača“.

A posle nekoliko anketiranih građana usledilo je to što je, prema novinarima portala nova.rs "najzanimljivije" i gde je novinarka dobila odgovor od sugrađanke koji je po svoj prilici i tražila - "očekujem promene".

11:50 - MEDIJI DRAGANA ŠOLAKA NASTAVLJAJU DA KRŠE ZAKON

U obilju tekstova na Šolakovim portalima i priloga na televizijama kojima svesno krše izbornu tišinu, nova.rs objavila je i naslov sa porukom "Pobedila sam naprednjake što i vama preporučujem".

Minja Bogavac
foto: screenshot

Ovaj Šolakov medij je iskoristio objavu pozorišne rediteljke Minje Bogavac, u kojoj se na društvenim mrežama žali što je smenjena sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta, da manipulativnim naslovom utiče na javno mnjenje u danu kada se glasa. Time su mediji Junajted grupe još jedanput prekršili pravila izborne tišine i tako ugrozili demokratski proces glasanja. Ova medijska grupacija dobro zna da je 48 sati pre zatvaranja birališta i na dan glasanja zabranjeno da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati i za narodne poslanike i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju ili ne glasaju za određene izborne liste. Uprkos, jasnim zakonskim pravilima, N1, Nova S, Danas ne prestaju sa izbornom kampanjom i nepoštenim pomaganjem svojih favorita na izborima.

11:05 - NOVA S PONOVO UDARILA NA PREDSEDNIKA, OD NJEGOVIH KOMŠIJA IZMISLILI NIKOLU PETROVIĆA

Do te mere ostrašćen, portal nova.rs sa lažnim vestima nije prestao ni tokom izbornog dana, kada je na na naslovnoj strani plasirao potpunu neistinu - da je predsednik Vučić glasao u društvu svog kuma Nikole Petrovića.

Nova, izbori
foto: Printscreen/Nova

Bračni par na fotografiji koju su objavili, kako saznajemo, komšije su predsedniak Vučića, izvesni Goran i Stanislava.

Medijma u vlasništvu Dragana Šolaka nije prvi put da u toku izborne kampanje plasiraju lažne vesti, što su nastavili da čine i na početku izbornog dana, a po svoj prilici ovde se neće zaustaviti ni do kraja glasanja!

10.43 - ŠOLAKOVI MEDIJI OBJAVILI NEISTINITE TVRDNJE KRENI-PROMENI O NEPRAVILNOSTIMA U NOVOM BEOGRADU

Portali u vlasništvu Dragana Šolaka objavili su neistinite tvrdnje pokreta Kreni-promeni da je u Novom Beogradu navodno zabeležen pritisak na birače i da je na mnogim biračkim mestima započet glasački dan bez ubacivanja kontrolnog lista u glasačku kutiju, na biračkom mestu na Starom gradu.

Ove neistinite navodne demantovala je Republička izborna komisija.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević saopštio je da su apsurdni navodi da se na biračkim mestima na Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno neosnovane i sramne tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti.

- Još jednom podsećamo da glasanje na svim biračkim mestima sprovode birački odbori, koje, pored stalnog sastava, čine i predstavnici svih podnosilaca izbornih lista, kojih na biračkim mestima ima ukupno 148.987. Nakon kontrole koju je Republička izborna komisija sprovela, utvrđeno je da na biračkom mestu 46, opština Stari grad, postoji kontrolni listić, popunjen u skladu sa propisima - navodi se u saopštenju RIK.

10.05 - IZMIŠLJEN FIZIČKI NAPAD U RUSKOM KRSTURU

Nova S i N1 preneli su i lažnu vest da je navodno došlo do fizičkog napada na biračkom mestu u Ruskom Krsturu, u opšti Kula, što je demantovala Republička izborna komisija.

Kako su naveli, došlo je do verbalnog sukoba usled nesporazuma između članova biračkog odbora i članice Lokalne izborne komisije, koji se desio van biračkog mesta. U skladu sa zakonom, obaveštena je PU Sombor.

Kurir.rs/K. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track