"SAMO DA PREŽIVI, DA GA SPASIMO, DA NE UMRE TAMO" Sin Ratka Mladića o užasnom stanju njegovog oca u Hagu: Namerno nam OTEŽAVAJU
Foto: Kurir Televizija, Profimedia/Peter Dejong

drugi aršini za srbe:

"SAMO DA PREŽIVI, DA GA SPASIMO, DA NE UMRE TAMO" Sin Ratka Mladića o užasnom stanju njegovog oca u Hagu: Namerno nam OTEŽAVAJU

Politika -

Na Sednici Saveta bezbednosti UN Rusija je iznela stav da se general Ratko Mladić pusti na slobodu ili da se prebaci na izdržavanje kazne u Srbiju u uslovima u kojima može da dobije adekvatnu lekarski pomoć, s obzirom na njegovo, kako je navedeno, ekstremno loše zdravstveno stanje, ali i godine.

Ruski predstavnik je tražio i da se primenjuju isti aršini prema svim zatvorenicima navodeći primer Felisijana Kabuge kojem se sudilo za zločine u Ruandi, a koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten.

Darko Mladić
foto: Kurir tv

A u jutarnji program Kurira uživo, uključio se Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Ispričao je da se zdravstveno stanje njegovog oca dodatno pogoršalo.

- Mi smo se, da kažem, na neki način bavili borbom sa medicinskom službom Tribunala još od septembra meseca. Poslali smo dva lekara krajem septembra - kardiologa i pulmologa, pa smo onda čekali do novembra da nam odobre neurologa. Uglavnom, sva tri lekara su konstatovala da se njegovo zdravlje pogoršalo, da je u određenim aspektima kritično i da postoje određene greške u lečenju. Tako da se on nalazi u dosta delikatnoj situaciji - ukazao je Darko Mladić.

Ratko Mladić
foto: Profimedia/Peter Dejong

Sud je odbio sve njihove žalbe bez rasprave, pa su tražili da se medicinski stručnjaci naši i njihovi - na neki način suoče pred sudom i da se vodi rasprava pred sudom, što je, međutim, odbijeno.

- Mi ćemo to ponovo tražiti. Tako da u ovom trenutku taj zahtev je odbijen, a mi smo dobili novi pravilnik o davanju medicinskih rezultata porodici i advokatima koji je u suštini nama dodatno otežao da na brz i efikasan način dođemo do trenutne medicinske dokumentacije.To je veliki problem za nas jer nismo uopšte sigurni da li smo ikada dobili kompletnu dokumentaciju. Mi dobijamo periodično neke izveštaje.

Porodica generala Ratka Mladića smatra da je namera njihovih lekara da se srpskim lekarima oteža kompletan uvid u realno stanje Mladića.

- Tako da stvarno imamo ozbiljne probleme kako bi naši lekari mogli tačno da sagledaju sve aspekte do kraja. I mi mislimo da je to namera.. Namerno nam je otežavaju da imamo kompletan uvid u njegovo medicinsko stanje - rekao je sagovornik Kurira.

04:46

DRUGI ARŠINI ZA SRBE: SAMO DA PREŽIVI, DA GA SPASIMO, DA NE UMRE TAMO Sin Ratka Mladića o stravičnom stanju njegovog oca u Hagu: Namerno nam OTEŽAVAJU

Podsetio je da su i Srbija i Rusija na istoj sednici tražile da se Mladić vrati, kao i da su praktično i ponudile garancije da on dođe u Srbiju pod uslovima koje tribunal odredi na lečenje i medicinski tretman.

Stanje je urgentno, kako kaže, jer se zdravstveno stanje njegovog oca pogoršava.

- Oni jednostavno ublažavaju te njegove, simptome, odnosno predstavljaju ih manjim nego što jesu. Međutim, ja mislim da je samo pitanje vremena kada će to postati neminovno. Samo da preživi, da ga spasimo, da jednostavno ne umre tamo. A s druge strane, neki drugi zatvorenici su već puštani. I za mnogo manje, da kažem, zdravstvene probleme od mog oca. Ja mislim da je to samo pitanje vremena... - istakao je.

Što pre ga puste na lečenje, pre će moći da dobije adekvatnu negu i da se progresivno stanje bolesti uspori.

- . Njihovi lekari u tribunalu rekli su da nisu u stanju da mu pruže tu negu koja mu je neophodna. Mislim da se ljudi trude koliko mogu, ali postoji granica do koje oni ne mogu da pruže negu koja je potrebna - kazao je i dodao:

Obaveštavamo sve šta se dešava, zahvalan sam i Srbiji i Rusiji što su razmotrili dokumentaciju koju smo predstavili, posebno Srbija, ona je i obavezna, ali postoji dobra volja.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:41

VOJISLAV ŠEŠELJ ZA KURIR TV: Pustili su Simatovića jer su procenili da je gotov! I Mladić i Stanišić su u jako lošem stanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja