OSTAVKE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM Izbori sa funkcije "skinuli" već petoro političara, a prema najavama, TO NIJE KRAJ
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić, BETA/Amir Hamzagić, Beta/Milan Obradović, Beta/Miloš Miškov

nezadovoljni izbornim rezultatom

OSTAVKE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM Izbori sa funkcije "skinuli" već petoro političara, a prema najavama, TO NIJE KRAJ

Politika -

Rezultat na parlamentarnim izborima je izgleda mnogima teško pao, pa su svoje ostavke najavili: predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, pisac Siniša Kovačević, na mesto potpredsednika Narodne stranke, a takođe i poslanice Narodne stranke Ivana Parlić i Sanda Rašković Ivić. Lider socijalističke partije Srbije Ivica Dačić istakao da bi stranka trebalo da razmisli o novom lideru.

Još dok su se glasovi brojali i stizali prvi rezultati izbora, čula se prva najava o mogućoj ostavci. Obraćajući se prvi put nakon glasanja, lider socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da bi stranka trebalo da razmisli o novom lideru.

izbori, izbori 2023
foto: Nemanja Nikolić

- Preuzeo sam partiju sa 5 odsto, imali smo različite rezultate za 17 godina. 2008. smo imali oko 7 odsto, ovaj rezultat je, što se nas tiče, nezadovoljavajući i pričaćemo šta je najbolje za stranku. Treba naći novog lidera, moje je lično mišljenje. O svemu tome kada se izborni proces završi, želim svima da se zahvalim. Simpatizerima, glasačima. Uvek sam smatrao da su državni interesi ispred partijskih. Razgovaraćemo i o novim kadrovskim rešenjima - rekao je Dačić, koji je tada, vidno razočaran dodao i da bi ga partijski drugovi nisu sprečili, već podneo ostavku to veče.

Ovaj trend nastavio se i u danima nakon izbora. Tako je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović najavio je danas da sutra podnosi ostavku na mesto lidera stranke Dveri.

Boško Obradović
foto: Kurir tv

Kako se nezvanično saznaje, odluku o ostavci Boško Obradović doneo je nakon debakla na izborima, na kojim je osvojio 2,78 odsto. Dveri su na izborima učestvovale u koaliciji sa strankom Zavetnici i nisu prešli cenzus na parlamentarnim izborima i izborima za Skupštinu grada Beograda.

Ostavke su dali i iz redova Narodne stranke. Tako je pisac Siniša Kovačević podneo ostavku na mesto potpredsednika Narodne stranke.

Siniša Kovačević
foto: Beta Dragan Gojic

On je na društvenoj mreži Tviter napisao da onima koji ostaju želi uspeh i sreću.

- Kao jedan od nosilaca liste Narodne stranke na izborima, svestan svoje odgovornosti za izborni poraz, podneo sam neopozivu ostavku na mesto podpredsednika Narodne stranke. Onima koji ostaju da nastave časnu borbu za demokratsku Otadžbinu,želim uspeh i sreću, imaju za šta da se bore“, napisao je Kovačević.

Poslanice Narodne stranke Ivana Parlić i Sanda Rašković Ivić najavile su svoje ostavke, da bi ova serija ostavki u Narodnoj stranci večeras bila krunisana ostavkom njenog lidera Vuka Jeremića.

Vuk Jeremić
foto: Beta Dragan Gojić

Jeremić je podneo je neopozivu ostavku na mesto predsednika Narodne stranke.

- Imajući u vidu izborne rezultate, ovo je jedini odgovoran korak kojim se čuva dostojanstvo stranke, i neophodan preduslov za to da bi ona mogla da se ponovo uzdigne, ostajući verna svojoj izvornoj politici i principima - istakao je večeras Jeremić na svom X nalogu, i dodao:

- Novog lidera Narodne stranke će izabrati naši članovi na Izbornoj skupštini stranke. Ja se neću ponovo kandidovati za predsednika, ali novo rukovodstvo će imati moju bezrezervnu podršku.

Podsećanja radi, prema podacima RIK na parlamentarnim izborima Narodna stranka je osvojila 0,88 odsto glasova ili 33.442 glasova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track