AMBASADOR ĐURIĆ: Predlog kongresmenke Teni najracionalniji zakonodavni pokušaj da se pomogne pomirenje na Balkanu
Foto: Privatna Arhiva

vašington

AMBASADOR ĐURIĆ: Predlog kongresmenke Teni najracionalniji zakonodavni pokušaj da se pomogne pomirenje na Balkanu

Politika -

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić ocenio je da je predlog zakona podrške Briselskom sporazumu koji je pre nekoliko dana predložila kongresmenkaKlaudija Teni najvažniji i najracionalniji zakonodavni pokušaj da se pomogne pomirenje i normalizacija odnosa na Balkanu u više od jedne decenije.

"To je podjednako korisno za sve uključene strane. Oni koji se protive delu u kome se poziva da se stane na kraj kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu* trebalo bi da se bolje informišu i dobro razmisle o svojim vrednostima", naveo je Đurić na platformi "X".

Klaudija Teni
foto: Facebook Printscreen/Claudia Tenney

Teni je 19. decembra predložila zakon kojim bi se zabranila svaka dalja pomoć SAD Kosovu dok se ne sprovedu određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

„Dok smo svedoci tekućeg ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog neuspeha u sprovođenju ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine, imperativ je da SAD zauzmu stav za demokratiju, mir i stabilnost u regionu“, navela je Teni.

Kako je dodala, podržavanje Briselskog sporazuma iz 2013. šalje jasnu poruku da pomoć SAD treba da bude u skladu sa principima sporazuma iz 2013. kao i da postoji čvrsto zalaganje protiv akcija koje podrivaju prava i dobrobit kosovskih Srba.

"Ovaj zakon odražava našu posvećenost za negovanje mira i pozivanje premijera Aljbina Kurtija i kosovske vlade na odgovornost”, navela je Teni.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track