"ULOŽIĆEMO VIŠE NEGO IKAD U OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO" Vučić najavio: Potrošićemo 2 milijarde na puteve, POTPUNO NOVI KRVOTOK SRBIJE
Foto: screenshot Video Plus

najavio nova ulaganja

"ULOŽIĆEMO VIŠE NEGO IKAD U OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO" Vučić najavio: Potrošićemo 2 milijarde na puteve, POTPUNO NOVI KRVOTOK SRBIJE

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a tom prilikom najavio je i nova ulaganja.

Predsednik Vučić je najavio da ćemo uložiti više nego ikada novca u obrazovanje i zdravstvo.

- Uložićemo više novca nego do sada, pogotovu u školstvo i nauku. To se ne odnosi samo na povećanje primanja prosvetnih radnika, što će svakako biti slučaj u značajnijoj meru nego u drugim delovima javnog sektora, ali osim toga ćemo da radimo na ulaganju u dualno obrazovanje koje se pokazalo kao značajna prednost Srbije u odnosu na zemlje u regionu. Dovešćemo najeminentnije univerzitete. Deo mladih odlazi jer smatraju da univerziteti ovde nisu dovoljno dobri - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Počinje izgradnja BIO4 kampusa na Torlaku

Vučić je istakao da počinje izgradnja BIO4 kampusa na Torlaku, te da će to biti strašna prednost Srbije.

- U zdravstvo u koje smo mnogo ulagali, moraćemo da ulažemo i u ljude. Posebno u one koji su tokom kovida bili spremni da rizikuju živote, a nisu dobili posao - dobiće posao. Moramo da pokažemo brigu prema ljudima. Ne možemo samo da izgradimo zidovima, a da u njima nemaa mamografa, skenera ili ultrazvuka. Počinjemo izgradnju BIO4 kampusa na Torlaku. To će biti strašna prednost Srbije. Moramo da radimo oko naučno-tehnoloških parkova - najavio je predsednik.

Novi infrastrukturni planovi

- Završili smo 99,91 odsto radova na kostolačkoj termoelektrani. Naši protivpožarci su dovoljno mudri da ne dozvoljavaju da se pređe preko svega, već kineska kompanija mora da pispuni sve uslove. Očekujem da to bude najkasnije početkom aprila. Imaćemo mnogo veću snagu za instalisanje električne energije. To je prvi veliki energetski objekat u poslednjih 40 godina. Planiramo da radimo gasovod Mokrin - Beograd. Tu dolazi rumunska interkonekcija i moraćemo da proširujemo kapacitete našeg gasa, jer ga mnogo trošimo - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

- Spuštaju se čelik i plastika do Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Turin je uskoro gotov, a idemo i do Valjeva, bez obzira za kašnjenja. Moramo da izvršimo rekonstrukciju vlasinskih hidroelektrana i treba da se uradi konekcija ka Severnoj Makedoniji. Posebne razgovore ćemo imati o planu da se tek 2026. krene u izgradnju naftogoda ka Mađarskoj, to mora da se ubrza i mora da se krene 2024. godine jer im za projektovanje tri godine nije potrebno. Izgradićemo naftovod što pre, jer danas imamo samo jednu mogućnost dotoka nafte, preko Hrvatske - dodao je.

Predsednik je napomenuo da su rezerve zlata na rekordnom nivou, na 40 tona, uz rekordne vrednosti zlata, a da su na rekordu i devizne rezerve.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

"Potrošićemo 2 milijarde evra na puteve, potpuno novi krvotok Srbije"

- Dve milijarde evra ćemo potrošiti, ali će nam spojiti Sombor i Kikindu. Gradimo auto-put punog profila Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad, koji će da se spušta do Rume. Nastavljamo saobraćajnicu ka Loznici. Sve su potpisani ugovori. Imamo i 19 km Kuzmin - Sremska Rača. To su ogromni novci. To je potpuno novi krvotok Srbije što se tiče auto-puteva. Za nekoliko meseci će biti gotova beza saobraćajnica do Požarevca i nastavljamo dalje ka Gradištu i Golupcu. Veliki projekat je obilaznica oko Kragujevca, koja će da spoji sa moravskim koridorom koji spaja Čačak i Kraljevo. Završavamo do Požege. Tunel ispod Jelice nam pravi probleme, zasad je najduži. reteći će ga fruškogorski. Radi se put do Boljara i Duga Poljana - Nova Varoš će biti brza saobraćajnica koja će da spaja put ka Prijepolju i put ka Crnoj Gori, da ne bismo odsekli Prijepolje.

- Završava se i brza saobraćajnica Kraljevo - Novi Pazar što bi trebalo da omogući ljudima iz Novog Pazara da dođu do Beograda za nešto više od dva sata - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja