"NEMAMO PROTIVTENKOVSKO ORUŽJE NI PVO" Vojska tzv. Kosova u problemu - "Sa ovim budžetom situacija se NEĆE POPRAVITI"
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

"NEMAMO PROTIVTENKOVSKO ORUŽJE NI PVO" Vojska tzv. Kosova u problemu - "Sa ovim budžetom situacija se NEĆE POPRAVITI"

Politika -

Ministar odbrane tzv. Kosova Ejup Maćedonci kazao je da Kosovske bezbednosne snage i dalje nemaju protivtenkovsko oružje, kao ni protivvazdušno, niti helikoptere za prevoz jedinica dodajući da sa ukupnim budžetom koji iznosi nešto više od 2,7 milijardi evra i budžetom za vojsku od oko 100 miliona, nabavka te vrste oružja deluje izuzetno teško.

Kako je naveo, tzv. Kosovo je vrhunac snabdevanjem oružjem doživelo 2022. godine, a što se tiče zemalja iz kojih to čini, kaže, da se i dalje snabdevaju iz zemalja članica Natoa.

- Nastavljamo da se snabdevamo oružjem i sve kupovine se obavljaju po konceptu od zemlje do zemlje, uglavnom iz SAD, Turske, Italije, Nemačke, Hrvatske i drugih zemalja NATO - rekao je Maćedonci.

Tzv. Kosovske bezbednosne snage, u odnosu na godine koliko postoje, kako kaže Maćedonci, su dobro organizovana struktura, ali su zbog malog budžeta i drugih ograničenja veoma slabe sa teškim naoružanjem.

Primera radi, samo američki bacač projektila "FGM-148 džavelin" košta više od 160.000 evra, dok jedan projektil za taj uređaj košta oko 93.000 evra.

- Za vojne helikoptere cene su još veće. Na primer, vojni helikopter američkog ratnog vazduhoplovstva "Sikorski HH-60" košta oko 15 miliona evra. Možda postoji nešto jeftinije u drugim zemljama, ali to su otprilike brojke - kazao je on.

Prema sajtu "Global fajer pauer", koji meri vojnu moć svake zemlje, Srbija je 58. na svetu i u svojoj vojsci ima 406 protivvazdušnih sistema.

(Kurir.rs/Kosovo online/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:05

POLITIČKI ANALITIČAR IZ PRIŠTINE: Mi smo najveći saveznik SAD u Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track