PETAR PETKOVIĆ: Vlada Srbije donela odluku da omogući slobodu kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije
Foto: Video plus

PETAR PETKOVIĆ: Vlada Srbije donela odluku da omogući slobodu kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Vlada Srbije danas donela odluku kojom je omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova, što je bila njena obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Petković je u izjavi novinarima istakao da je deo odluke i disklejmer kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje tzv. Кosova, niti se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

"Ta odluka je zapravo bila naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović, a koja se odnosi na RKS tablice i kosovske lične karte, uvođenje kosovskih vozačkih dozvola i rezultat je tadašnjih dogovora i odnosa te vlasti prema Srbima i dijalogu“, rekao je Petković.

Vlada Srbije je, kaže, odluku donela imajući u vidu ovu obavezu, a u očekivanju da Priština isupuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i to ne samo ZSO.

"Danas smo omogućili slobodu kretanja za sva vozila sa prostora KiM. To će biti dodanti impuls ne samo za ’Otvoreni Balkan’, nego će olakšati živote Srbima na KiM, jer oni najviše koriste administrativne prelaze. Njima smo zapravo pomogli da mogu normalno da se kreću i žive, jer je sloboda kretanja neophodna. Za razliku od Kurtija koji slobodu kretanja gazi, kao što svakodnevno gazi i prava Srba na KiM“, rekao je Petković.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track