"RUSKA SLUŽBA JE UPOZORILA NAŠU VLAST NA ONO ŠTO SE SPREMA" Stručnjaci: Ne odgovara im što zemlja Evrope nije uvela sankcije
Foto: Grad Beograd

kurir tv

"RUSKA SLUŽBA JE UPOZORILA NAŠU VLAST NA ONO ŠTO SE SPREMA" Stručnjaci: Ne odgovara im što zemlja Evrope nije uvela sankcije

Politika -

Uznemirujuće i nečasno bilo je posmatrati događaje ispred Starog dvora kada je grupa građana, predvođena stranačkim aktivistima liste "Srbija protiv nasilja", izrazila svoje nezadovoljstvo kroz proteste.

Pojedinci su izgubili kontrolu, te su nasilno pokušavali provaliti u Skupštinu grada, pritom uništavajući prozore, vrata, stakla i zidove.

Centar grada i dalje je bio delimično blokiran, a najave za nastavak protesta i nemira za naredne dane su i dalje prisutne. Njihovi zahtevi obuhvataju poništavanje izbora na svim nivoima, tvrdeći da su navodne nepravilnosti uticale na rezultate.

Protest, Protesti, Beograd
foto: Grad Beograd

Gosti "Usijanja" koji su analizirali ove proteste jesu Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS, potom Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost i dr Rajko Petrović, politikolog.

Petrović tvrdi da zapadnim centarima moći ne odgovara da postoji država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji:

- Ne može taj broj ljudi da odredi buduće kursore države ili prekrojiti izbornu volju. Mi danas saznajemo da lista zahteva da se sada u pitanje dovedu i rezultati parlamentarnih izbora, koji na početku nisu dovođeni u pitanje, zaista ne vidim kakvog prostora tu ima za žalbe. Na nekim biračkim mestima će glasanje svakako da bude ponovljeno. Ovde nema nikakve sumnje da je to više pokušaj srpskog Majdana, nego petog oktobra. Ipak, ovde imamo očigledno mešanje određenih zapadnih centara moći koji žele da destabilizuju Srbiju, pre svega iz njihovoh geopolitičkog interesa. Jasno je da je tu, ne bez razloga, ruska služba bila ta koja je upozorila našu vlast na ono što se sprema, očigledno da nekim zapadnim ne odgovara da u Evropi postoji zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

Karan je detaljnije pričao o pristustvu NATO na Balkanu, pa je izneo tvrdnju šta imaju za cilj:

01:54

RUSKA SLUŽBA JE UPOZORILA NAŠU VLAST NA ONO ŠTO SE SPREMA Stručnjaci: Ne odgovara im da zemlja Evrope nije uvela sankcije Rusiji

- Zapad je koncentrisan u NATO pakt, a NATO nema svoju obaveštajnu službu, nego te obaveštajne službe NATO pakta sarađuju, s tim da je često ta saradnja jednostrana. Vodeće službe NATO pakta koriste male države kao svoje ekspoziture, a tako rade i na Balkanu. Tako da imamo službe koje su generalno male, ali su za Srbiju prilično velika opasnost jer su sve svoje kapacitete skocentrisale na Srbiju. NATO ima ideju da Balkan bude sigurna platforma bez ikakvog uticaja Rusije, zato su na meti Srbija i Republika Srpska. Vlast sa Vučićem na čelu vodi suštinski nezavisnu politiku i vojno neutralnu. Zatim, Vučić i danas ponavlja da nema priznanja Kosova i da ga nema u međunarodnim institucijama. Srbija jedina nije na anti-ruskom frontu. Kome to smeta? Pa svim onim država koje se zalažu za nezavisnost Kosova.

Miletić je rekao da nezadovoljstvo vlada u vrhovima nekih stranka:

- Pojedini političari se ponašaju čudno, recimo, kada su krenuli protesti 1996. godine, bilo je ljudima jasno zbog čega su bili. Dan danas ne mogu videti takva objašnjenja. Mislim na opoziciju, ne znam da li se čudno ponašaju da bi držali momentum, zbog narednih izbora u Beogradu, ali mislim da su se zavarali u svojoj mladalačkoj priči. Ne znam koja je njihova strategija, da li su hteli da probude entuzijazam iz petog oktobra. Međutim, znam da postoji, razgovarajući s nekim od njih u marginama, nezadovoljstvo u vrhovima nekih stranaka i da su spremni na radikalne metode.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs / L. Majer

Bonus video:

01:42

POLICIJA NIKOG NIJE NAPALA, 3 SATA TRPELA NASILJE Pokazano pravo lice skupova! Od 8 policajaca 1 teško povređen, mora na operaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track