BRUTALNO GAŽENJE IZBORNE TIŠINE: ProGlas i Šolakovi mediji kunu se u demokratiju i evropske vrednosti a prednjače u kršenju zakona
Foto: Printcsreen

licemerno

BRUTALNO GAŽENJE IZBORNE TIŠINE: ProGlas i Šolakovi mediji kunu se u demokratiju i evropske vrednosti a prednjače u kršenju zakona

Politika -

Od srede u ponoć počela je izborna tišina zbog ponavljanja glasanja koje će biti organizovano u subotu, 30. decembra, na 34 biračka mesta u Srbiji. Ipak, deo opozicije i pojedini mediji najgrublje je pogazio ova pravila demokratskog procesa.

Politička borba jedne političke opcije da dođe do vlasti izvitoperila se, odmah po zatvaranju birališta 17. decembra, u aktivnostima koje sa demokratijom nemaju gotovo nikakve veze.

Tako se, posle uličnih nereda i pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda, i izborna tišina zloupotrebila za još direktnije i agresivnije agitovanje za ovu političku opciju.

U svemu ovome prednjače mediji Junajted grupe u vlasništvu Dragana Šolaka, ali i inicijativa ProGlas, koja se u predizbornoj kampanji maskirala u neformalnu grupu intelektualaca i javnih ličnosti koja samo želi da animira građane da izađu na izbore.

Pozivanjem na skup ispred Terezijske česme u subotu, kada je izborni dan, ProGlas se konačno autovao i svima dao do znanja čiji je politički privezak, jedan od mnogih koji je toj opozicionoj grupi pri ruci kad zatreba. Ovo flagrantno gaženje izborne tišine samo je pokazatelj da se i ProGlas, ma kako se predstavljao javnosti, politički prilagođava interesima nekog drugog, pa selektivno krši zakon.

Kada mu je u interesu, onda je linija odbrane demokratije - zakon, ali kada je veća korist od kršenja zakona, onda se on ignoriše. Zanimljivo bi bilo kako će ovakva lutanja da objasne evropskim institucijama.

ProGlas
foto: Beta Milan Ilić

Mediji N1 i Nova S su samo nastavili po svome i u ovoj izbornoj tišini diktiraju propagandne političke priče koje treba da opravdaju pravednost određene političke opcije i njenih pomagača. U kršenje izborne tišine upustili su se još neka glasila, poput Informera, Alo, Srpskog telegrafa i Nove.

Na ovom mestu treba podsetiti na slovo zakona koji kaže da je izborna tišina vreme kada je zabranjena politička propaganda. U tih 48 sati u medijima i na javnim skupovima zabranjeno je da se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Izborna tišina počinje 48 sati pre izbornog dana i traje do zatvaranja biračkih mesta. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Bonus video:

13:17

Šolak naručenim tekstovima pokušava da skine ljagu sa svog imena: Matić otkrio šta stoji iza PRANJA BIOGRAFIJE milijardera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja