HOĆE LI BITI SMENE VLASTI U PRIŠTINI? Sve "miriše" na izbore na KiM, a SAD u svojim rukama drže odluku o sudbini Aljbina Kurtija!
Foto: Youtube/Sky News/Radio Free Europe/Radio Liberty

prelomno

HOĆE LI BITI SMENE VLASTI U PRIŠTINI? Sve "miriše" na izbore na KiM, a SAD u svojim rukama drže odluku o sudbini Aljbina Kurtija!

Politika -

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da sve što se dešava na Kosovu "miriše na izbore". Poručio je da je njegov ABK spreman za izbore i za saradnju s drugim opozicionim strankama kako bi se, kako je rekao, pomogla smena vlade Aljbina Kurtija. Ocena analitičara je da jedino od SAD zavisi hoće li prevremenih izbora na Kosovu biti ili ne.

Strani faktor

- Izbori bi trebalo da se održe najkasnije do januara 2025, ali mogu i ranije, već na proleće. Ovo što se dešava miriše na izbore. Svi se spremaju, i mi smo u kampanji, ali ne treba trošiti desetine hiljada evra za nekakve ankete kao što je uradio Kurti - rekao je Haradinaj za Kosova pres.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je za Kurir da raspisivanje prevremenih izbora na KiM zavisi od stranog faktora, to jest od SAD.

- Kurti ni o čemu i ne odlučuje. Prema tome, da li će biti prevremenih izbora ili ne, zavisi od procene Vašingtona, to jest da li će i dalje da tolerišu Kurtijevu tvrdu i radikalnu politiku, koja ne donosi rezultate, ili će se ići na prevremene izbore, promenu vlasti i konstruktivniji pristup. Ako ih bude, to znači da će Amerikanci menjati svoj stav prema Kurtiju i da je krajnje vreme da se stav Prištine promeni - smatra Milivojević.

Procene

Dodao je i da bi na to moglo da utiče i odsustvo rezultata na KiM, kao i održani izbori u Srbiji, odnosno činjenica da se politika naše države neće menjati - da ostaje čvrst stav o nepriznavanju Kosova.

- U tom smislu, javlja se potreba da se u Prištini nešto menja. S druge strane, Haradinajeva stranka nije stranka koja bi mogla da osvoji vlast, ima jačih stranaka, te se postavlja pitanje da li on govori u nečije ime ili samo o svojim željama - zaključio je Milivojević.

Bonus video:

07:43

PRIŠTINA VRŠI KULTURNI GENOCID NAD SRBIMA! Eksperti o proglašavanju pravoslavne crkve katoličkom: CILJ JE DA SE IZGUBI TRAG SRBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track