OD 2015. GODINE SLAVIM PO SRPSKIM OBIČAJIMA: Arno Gujon istakao značaj Božića za njegovu porodicu i njega (FOTO)
Foto: Vladimir Šporčić

PRAZNIK

OD 2015. GODINE SLAVIM PO SRPSKIM OBIČAJIMA: Arno Gujon istakao značaj Božića za njegovu porodicu i njega (FOTO)

Politika -

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, ispričao je redakciji Kurira na koji način njegova porodica i on slave najveći hrišćanski praznik, Božić.

- Pravoslavlje sam primio 2015. u Visokim Dečanima i od tada Božić slavim 7. januara po srpskim običajima koje sam naučio na Kosovu i Metohiji jer sam tamo godinama boravio, s božićnim konvojem moje organizacije. Na Badnji dan porodično idemo u Hram Svetog Save - rekao je Gujon.

Dodao je da je paljenje badnjaka od posebnog značaja za njega.

- Paljenje badnjaka je za nas poseban ritual kome se deca baš raduju. Pošto znamo da, koliko varnica, toliko sreće i zdravlja u životu, shvatamo to ozbiljno pa pokušavamo da ih bude što više tako što pažljivo, prvo s jednom grančicom čagrljamo vatru, da bi se potom plamen razbuktao kada spustimo celu granu badnjaka - dodao je.

Arno Gujon
foto: Foto: Privatna arhiva

Naravno, slavlje nikada ne izostane za Božić.

- Na sam Božić imamo bogatu trpezu za ručak s raznim đakonijama među kojima posebno mesto zauzima domaća hrana koja nam je stigla od prijatelja s naših farmi na Kosmetu - ajvar, sir, suvo meso, vino i rakija. Radujemo se što smo zajedno za najradosniji hrišćanski praznik - kazao je Gujon.

Kurir.rs

Bonus video:

00:36

OBIČAJI ZA SRPSKU NOVU GODINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track