DIREKTOR ODIHR-A UPUTIO ZAHVALNICU PREMIJERKI ANI BRNABIĆ: Odlična saradnja sa Vladom Srbije
Foto: Nemanja Nikolić

DIREKTOR ODIHR-A UPUTIO ZAHVALNICU PREMIJERKI ANI BRNABIĆ: Odlična saradnja sa Vladom Srbije

Politika -

Direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači uputio je pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, u kojem se zahvalio na “odličnoj saradnji ODIHR-a i Vlade“.

Mekači je u pismu u koje je Tanjug imao uvid, naveo da je ODIHR-ova izborna posmatračka misija imala odličnu saradnju i da Kancelarija ceni značaj, koji, kako je naveo, srpske vlasti pridaju njihovoj misiji.

– Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost za odličnu saradnju koju je ODIHR-ova izborna posmatračka misija imala sa Vladom Srbije tokom svog rada. Cenim značaj koji srpske vlasti pridaju prisustvu posmatrača ODIHR-a u kontekstu izbornih procesa u Republici Srbiji i cenim Vaš lični doprinos procesu obezbeđivanja potrebnih sredstava za Misiju – naveo je Mekači u pismu.

On je izrazio zadovoljstvo što je u većini javnih izjava visokih državnih zvaničnika Srbije, uključujući i premijerku Brnabić, “spremnost vlasti da se angažuju u praćenju izbornih ocena i preporuka ODIHR-a zauzimala centralno mesto“.

Istakao je da je ODIHR prepoznao napore Vlade da sprovede prethodne preporuke, kao i da ODIHR pomno prati dešavanja u Srbiji i da se radi na Konačnom izveštaju Misije za posmatranje izbora.

Prema njegovim rečima, ODIHR će i u budućnosti nastaviti da radi sa Vladom Srbije na otvorenim pitanjima i nedostacima uočenim kao deo njihovog nedavnog posmatranja i dodao da se nada da su stavovi ODIHR-a koji su dostavljeni medijima valjano preneti, te da su pomogli da se razume njihova perspektiva o nekoliko pitanja o kojima se raspravljalo u srpskom društvu u periodu nakon objavljivanja Izjave o preliminarnim nalazima i zaključcima.

Mekači je podvukao da veruje da će Vlada Srbije sa ODIHR-om imati još bolju saradnju u budućnosti, s obzirom da se u pismu izrazava spremnost za ulaganje dodatnih sredstava u unapređenje saradnje.

– Gledajući u budućnost, iskreno se nadam da će saradnja između ODIHR-a i relevantnih aktera ostati konstruktivna i usmerena na rezultate. Srpske vlasti mogu da nastave da se oslanjaju na stručnost i spremnost ODIHR-a da pomognu u vašim naporima da sprovedete prethodne preporuke ODIHR-a. Spremni smo da izdvojimo neophodna sredstva kroz naša uobičajene budžetske tokove za Projekat podrške izbornim reformama na Zapadnom Balkanu – zaključio je Mekoči u pismu.

Kurir.rs

Bonus video:

09:57

Obraćanje Ane Brnabić nakon izbora: Osvojili smo 47,1 odsto glasova!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track