DVE OPCIJE ZA BEOGRAD: Nestorović može da reši, ali i da produbi političku krizu! Evo kome više odgovara ponavljanje izbora
Foto: Beta/Beoinfo

analiza kurira

DVE OPCIJE ZA BEOGRAD: Nestorović može da reši, ali i da produbi političku krizu! Evo kome više odgovara ponavljanje izbora

Politika -

Politička situacija u Beogradu posle izbora i dalje ima niz nepoznatih i u ovom trenutku se veće šanse daju raspisivanju novih izbora. I dalje su sve karte u rukama Branimira Nestorovića i pokreta "Mi, glas iz naroda" jer je od 17. decembra jasno da bez njihove odluke ni opozicija ni dosadašnja vlast ne mogu da okupe većinu dovoljnu za vođenje glavnog grada. Rasplet u Beogradu ne može se ni nagovestiti, jer zavisi od mnogo faktora, a Nestorović je svakako jedan od njih, ali nije jedini, ocenjuju sagovornici Kurira.

Jednostavno rešenje

Politički filozof Dragoljub Kojčić smatra da je bi situacija u Beogradu mogla biti rešena i bez novih izbora jer za to postoji najjednostavnije, a ujedno i najbolje rešenje.

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir tv

- Treba biti strpljiv i čekati korak po korak da se konstituiše gradska skupština i onda videti ko može da pokaže da je u stanju da formira većinu. Najvažnije je da se poštuju demokratske procedure. Srbija nema nikakvog razloga da strepi od novih izbora za gradsku skupštinu, ponajmanje SNS, iako bi jednostavnije bilo da Nestorovićev pokret "Mi, glas iz naroda" pojednostavi situaciju i na delu pokaže proklamovani interes za političku stabilnost, koja je u ovako složenim vremenima najvažnija. Jednostavna rešenja su u politici, kao i u životu, uvek najbolja rešenja - ocenjuje Kojičić za Kurir.

Protest, Branimir Nestorović
foto: Nemanja Nikolić

Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović smatra da smo bliži ponavljanju izbora u prestonici.

- Sada je pitanje pod kojim uslovima i kome će više odgovarati ti uslovi koji budu. S jedne strane, imamo vladajuću koaliciju i Vučića, koji ne beži od ponavljanja izbora i koji je uveren u svoju pobedu, ako ne uverljiviju, onda sigurnu pobedu. S druge strane, "Srbija protiv nasilja" hoće ponovljene izbore, ali ne zbog situacije pata karte, već zbog izbornih neregularnosti. Tek ćemo videti da li je ovo mini ili velika politička kriza. Najbolje rešenje bio bi dogovor između vlasti i opozicije, ali je to u praksi teže da se ostvari - objašnjava naš sagovornik.

Šanse

Govoreći o tome kome bi ponovljeni izbori više odgovarali, Lacmanović kaže da će to, pre svega, zavisiti od atmosfere u kojoj će se izaći na novo glasanje.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

- Pitanje je da li će građani glasati iz bunta, pa će za "Srbiju protiv nasilja" glasati više i odlučnije, ili će više njih smatrati da su neregularnosti samo izgovori, pa će energija splasnuti i glasovi otići vladajućoj koaliciji. Dakle, sve zavisi od poruka i jednih i drugih i poteza narednih dana i nedelja. SNS, koji ima najdisciplinovanije birače, uspeće da izvede isti broj svojih birača kao što izvodi manje-više na svim izborima. I "Srbija protiv nasilja" ima šansu da izvede veliki broj ljudi, ali ako uspeju da stvore atmosferu koja im odgovara. U tom međuprostoru atmosferu bi mogao da oboji strani faktor. Uz to, lideri ovog dela opozicije moraju da personalizuju kampanju i ne dozvole da im kampanju vode poznate javne ličnosti, kao što je bio slučaj s Proglasom. Na kraju krajeva, oni žele da uzmu vlast, a ne glumci i režiseri - objasnio je Lacmanović i dodao da Nestorović na ponovljenim izborima ne bi osvojio manje glasova, već može samo da dobije nove birače.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je teško odrediti kakav je rasplet, jer su i dalje otvorene obe opcije.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Za Nestorovića je veliki rizik ponovni izlazak na izbore u Beogradu, jer nema ni mesije, ni finansije, ni organizaciju, ni kadrove za terensku kampanju, a SPS isto nije u najboljem stanju posle slabog rezultata. Koalicija "Srbija protiv nasilja" se izblamirala neuspešnim demonstracijama i nerazumnim zahtevima. SNS je u vin-vin situaciji. Može u vlast s Nestrovićem, a ne mora. Od izbora ne beži jer je momentum na njihovoj strani, s obzirom na odlične izborne rezultate. Odluka je na Nestroviću - ocenjuje Stanković.

Bonus video:

07:34

HITLER JE, KAO I NESTOROVIĆ BIO ZABAVA , NA POČETKU... Politički analitičar UPLAŠEN za budućnost Srbije: On politički TRGUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track