KULA BEOGRAD SIJA U ČAST REPUBLIKE SRPSKE: Na njoj ispisana rođendanska poruka, pogled ODUZIMA DAH (FOTO,VIDEO)
Foto: Kurir

veličanstveno

KULA BEOGRAD SIJA U ČAST REPUBLIKE SRPSKE: Na njoj ispisana rođendanska poruka, pogled ODUZIMA DAH (FOTO,VIDEO)

Politika -

Republika Srpska danas slavi Dan Republike i obeležava 32. rođendan. U večernjim satima, na Kuli Beograd u Beogradu tim povodom zasijala je posebna čestitka.

1 / 4 Foto: Kurir

Svi Beograđani imali su priliku da vide animaciju koja sija u bojama srpske zastave, preko koje je ispisana čestitka - "Srećan ti rođendan Republiko Srpska".

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prethodno je uputio čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske.

U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, od srca Vam čestitam Dan Republike Srpske uz iskrene želje za mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svih građana Srpske.

Verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao, jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge.

Srbija se, svih ovih godina, ponašala odgovorno i dosledno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma. Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima. Republika Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske.

Dragi predsedniče, pred nama su veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćiriličkog pisma, zajedničkih tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i kulture sećanja na stradanje Srba. Pred nama je i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima. Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva.

Istovremeno, naš zajednički zadatak je da čuvamo mir i budućnost našeg naroda. Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg srpskog naroda.

Narodu u Republici Srpskoj i Vama lično želim srećan praznik, dobro zdravlje, uspeh i sveukupni napredak. Živela Srpska!

Centralni događaj u okviru obilježavanja Dana Republike biće svečani defile, koji će biti održan sutra na Trgu Krajine u Banjaluci.

Dan Republike Srpske biće obeležen i u ostalim lokalnim zajednicama, a u Brčko distriktu u sredu, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Bonus video:

02:15

KULA BEOGRAD SIJA U ČAST REPUBLIKE SRPSKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track