"ZAHVALJUJUĆI ŠPIJUNIMA JUGOSLAVIJA JE PUKLA!" Milašinović i Karan o podrivanju Srbije: Nikada neće uspostaviti POTPUNU KONTROLU
Foto: Shutterstock

Kurir tv

"ZAHVALJUJUĆI ŠPIJUNIMA JUGOSLAVIJA JE PUKLA!" Milašinović i Karan o podrivanju Srbije: Nikada neće uspostaviti POTPUNU KONTROLU

Politika -

Kineska obeveštajna služba objavila je da je Britanski MI6 koristio stranca u Kini za prikupljanje tajni i informacija. CIA pokušala da regrutuje Ruse za špijune.

špijuni, obaveštajci
foto: Profimedia

Kako prenosi Rojters, MI6 je naložio Huangu da uđe u Kinu nekoliko puta i koristi svoj javni identitet kao paravan za prikupljanje obaveštajnih podataka.

MI6, MI 6, Tajna Služba, Englezi, Velika Britanija
foto: Shutterstock

MI6 je takođe sproveo profesionalnu obaveštajnu obuku za Huanga u Britaniji i drugim mestima i obezbedio specijalnu opremu za špijunažu za unakrsno povezivanje obaveštajnih službi, saopštila je kineska vlada.

U Srbiji otkriveno da je prvi sekretar hrvatske ambasade špijun. I još mnogo naslova je bilo u poslednje vreme.

Radomir Milašinović
foto: Kurir tv

A ko su špijuni i kako ih identifikovati objasnili su gosti u jutarnjem programu "Redakcija".

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS -a i dr Radomir Milašinović, jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti.

Karan razgovor započnje rekavši da postoji tri načina na koje može da se otkrije špijun:

- Prvi način je da ga neko "otkuca", yatim drugi je čuvanje informacija kod kuće i tre'i primopredaja informacija i instrukcija, novca, to je trenutak kada se najčešće špijuni otkrivaju i hapse jer tada ujedno imate i dokaze za sud - objasnio je Karan.

Aleksandar Mihailović., LJuban Karan
foto: Kurir tv

"Moramo znati da je špijunaža svojstvena celom ljudskom rodu", pridružuje se razgovoru Milašonoviću.

- Osnovna funkcija obaveštavanja svoje vlade u zemlji prijema. Špijunaža je svojstvena i pticama i pčelama koje idu u izvidnicu i obaveštavaju svoje da bi mogle da idu u pašu. Svrha postojanja je saznavanje tajni, namera protivne strane. Čak se to pominje i u Starom Zavetu, kada je Mojsije poslao svoje ljude u goru Hanan da izvide da li je plodna zemlja ili šta je... Službe koje su u funkciji svojih vlada one su instrument svojih vlada... - rekao je Milašinović i dodao:

- Danas imamo i kosmičku špijunažu! Možete da vrbujete i školujete najperspektivnije studente i unapred da znate ko će da bude dobar vojnik, a ko političar...Zahvaljujući špijunima Jugoslavija je pukla!

05:11

OD KADA JE SVETA I VEKA ŠPIJUNI POSTOJE! Čak i PTICE i PČELE IMAJU SVOJE ŠPIJUNE! Karan i Milašinović o podrivanju Srbije iznutra:

Velika je razlika izmešu obaveštajnog rada i špijunaže.

- Obaveštajni rad je prikupljanje legalnih informacija i njohovom analizom. Uvek postoji neko ko je profesionalni obaveštajac, maskiran diplomatskim imunitetom koji drži nekakvu špijunsku mrežu na vezi i saznaje suptilne informacije. Zato, ove države koje žele da upravljaju stanjem u drugim državama izbegavaju kontakte sa važnim ljudima na javnim mestima, nego ako im je neko izuzetno važan, oni sa njima razgovaraju u ambasadi. Ovde su otkriveni jer su vodili takve razgovore na javnim mestima. Zato se beži u ambasade i u inostranstvo, gde mogu na miru razgovarati o podrivanju Srbije -+ rekao je i naveo problem:

- Čim saznaju te informacije oni te informacije menjaju u svoju korist. Znači, nekakav put u prevrat i nasilno rušenje vlasti i dovođenje poslušne vlasti. Vojne sile uspeju da dovedu novu vlast, ali nikada ne mogu da uspostave potpunu kontrolu - istakao je Karan.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:45

PRETNJE SEVERNE KOREJE - UVOD U TREĆI SVETSKI RAT? Direktor Borbe i bivši dopisnik Politike iz Moskve: Svi su IZGUBILI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track