VUČIĆ MEĐU 30 VODEĆIH SVETSKIH LIDERA U DAVOSU! Ekonomisti: Srbija IMA ČIME DA SE POHVALI, to je odlična prilika
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

ZNAČAJNO

VUČIĆ MEĐU 30 VODEĆIH SVETSKIH LIDERA U DAVOSU! Ekonomisti: Srbija IMA ČIME DA SE POHVALI, to je odlična prilika

Politika -

Učešće naše zemlje na Svetskom ekonomskom forumu dobra je šansa za dalje pozicioniranje države i njene politike, kao i za privlačenje interesantnih investitora i jačanje ekonomske pozicije u svetu, ocena je stručnjaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na predstojećem godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu od 15. januara, a ime srpskog šefa države je na spisku tridesetak vodećih svetskih političara od oko 120 država koje će imati svoje delegacije. Ekonomisti ističu veliki značaj prisustva Srbije na ovom svetskom događaju i poručuju da naša država u ekonomskom smislu i ima čime da se pohvali.

Najvažnije teme

Godišnji sastanak u Davosu biće održan od 15. do 19. januara i ugostiće brojne državne predstavnike, međunarodne organizacije, predstavnike finansijskih institucija, preduzetnike, partnere... Na forumu će učestvovati više od 300 zvanica, među kojima i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, čije je ime na spisku obeleženo zvezdicom, tj. fusnotom. Učestvovaće i Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, i mnogi drugi.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ukazuje na veliki značaj prisustvovanja u Davosu.

Dejan Miletić
foto: Kurir TV

- Uvek su to zgodne prilike da predstavite svoju zemlju u pravom svetlu, a mi pritom imamo čime ekonomski da se pohvalimo, ali i za osluškivanje tendencija. Bitno je napomenuti i koliko je to značajno za diplomatiju, što zahvaljujući bilateralnim susretima, ali i onih sporednih, gde mogu mnoge stvari da se naslute i ljudi prisnije, direktnije i otvorenije komuniciraju. Sve u svemu, ovo je odlična prilika za dalje pozicioniranje Srbije i njene politike, kao i za privlačenje interesantnih investitora i jačanje ekonomske pozicije Srbije u svetu - istakao je Miletić za Kurir.

I ekonomista Miladin Kovačević ukazuje na značaj učestvovanja Srbije i srpskog predsednika na ovogodišnjem Davosu.

Miladin Kovačević, Usijanje dana
foto: Kurir

- Predsednik Vučić, kao prvi čovek države Srbije, uvek aktivno učestvuje na savetovanjima u Davosu. Ove godine pritom, imajući u vidu situaciju u svetu, s obzirom na to da je ekonomija u žiži, plus povezano sa geopolitičkim temama, pa i sa akutnim pitanjima razvoja i borbe protiv trendova koji ugrožavaju planetarni razvoj i opstanak, posebno je bitno za nas da budemo uključeni u sve diskusije - napominje Kovačević za Kurir.

Najkomplikovaniji momenat

Dodaje i da je Srbija posebna u odnosu na evropsko okruženje jer je, kako kaže, najotvorenija zemlja kada je reč o razmeni robe i dobara.

I ekonomista Ljubodrag Savić ističe da je, imajući u vidu šta Davos znači u svetu, svakako važna stvar za zemlju kao što je Srbija, koja nije tako velika, da učestvuje na tom događaju.

Ljubodrag Savić
foto: Kurir tv

- Bitno je da se prisustvuje tom svetskom događaju, gde je velika prilika da se u kratkom vremenskom periodu obave razgovori sa mnogim uticajnim ljudima u svetu - kazao je Savić za Kurir.

Inače, kako je ocenio predsednik Foruma Berg Brende, ovaj 54-godišnji skup Svetskog ekonomskog foruma održaće se u najkomplikovanijem geopolitičkom momentu do sada.

Spisak Neki od učesnika Davosa

Li Ćijang, premijer Kine Emanuel Makron, predsednik Francuske Entoni Blinken, američki državni sekretar Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije Havijer Milej, predsednik Argentine Han Duk Su, premijer Južne Koreje Pedro Sančez, premijer Španije Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine (putem video-poziva) Aleksander de Kro, premijer Belgije Gustavo Fransisko Petro Urego, predsednik Kolumbije Kirijakos Micotakis, premijer Grčke Muhamed Šija el Sudani, premijer Iraka Mark Rute, premijer Holandije Andžej Duda, predsednik Poljske Muhamed bin Abdulrahman el Tani, premijer i ministar inostranih poslova Katara Tarman Šanmugaratnam, predsednik Singapura Ranil Vikremesinge, predsednik Šri Lanke Isak Hercog, predsednik Izraela Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost

Bonus video:

00:10

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track