KONTURE NOVE VLADE Vučević: Konstituisanje Skupštine oko Sretenja! A evo ko će činiti budući kabinet u Nemanjinoj 11
Foto: Damir Dervišagić

rokovi

KONTURE NOVE VLADE Vučević: Konstituisanje Skupštine oko Sretenja! A evo ko će činiti budući kabinet u Nemanjinoj 11

Politika -

Predsednik SNS i aktuelni ministar odbrane napomenuo da će formiranje nove izvršne vlasti biti brže nego prošli put, a prema oceni sagovornika Kurira, zadržaće se trenutna koalicija, ali će najverovatnije biti značajnijih kadrovskih promena

Predsednik Srpske napredne stranke i aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da Srbija može da očekuje konstituisanje Narodne skupštine do 15. februara, a nakon toga i formiranje nove vlade. Sagovornici Kurira ocenjuju da će dobar deo ministara, naročito iz redova SNS, zadržati dosadašnje funkcije, ali ukazuju i da će najverovatnije biti i osvežavanja ulaskom mlađih kadrova u Nemanjinu 11.

Procedura

Vučević je, gostujući na RTS, rekao da očekuje konstituisanje parlamenta u zakonom predviđenom roku, nakon čega se očekuju razgovori i o formiranju vlade. Napomenuo je da će to biti brže nego prošlog puta, te naveo da građani ne treba da brinu jer sve funkcioniše, sva ministarstva rade i nema pravnog vakuuma do izbora nove vlade, koja će, kako je kazao, raditi u punom kapacitetu.

Miloš Vučević
foto: Printscreen/RTS

Vučević je objasnio da se moraju sačekati konačni rezultati izbora održanih 17. decembra 2023, kada počinje da teče rok za konstituisanje parlamenta, što bi moglo biti, kako je kazao, oko Sretenja ili koji dan posle.

- Da li je to oko Sretenja, da li je koji dan posle Sretenja, da ne pogrešim, možda i pre. To je sve stvar političkog dogovora i tehnički detalji koji ne interesuju mnogo građane i ne treba. Sigurno je da ćemo u zakonom predviđenim rokovima, Ustavom definisanim rokovima, konstituisati Skupštinu i onda da uđemo u razgovore oko formiranja vlade - objasnio je Vučević.

A kada je reč o sastavu buduće vlade, nju će, prema oceni analitičara, po svoj prilici činiti lista "Srbija ne sme da stane", čija je okosnica SNS, a na kojoj su i SDPS Rasima Ljajića, te PUPS i lista oko socijalista.

Diskutabilno

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković nema dilemu da će iste partije činiti i novu vladu, ali, kako procenjuje, najverovatnije će doći do ozbiljnijih kadrovskih promena.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

- Mislim da će se ta dosadašnja ustaljenost proverenih koalicionih partnera zadržati jer su pokazali da je to dobitna kombinacija. Ono što bi bilo diskutabilno jeste premijersko mesto, a verujem i da će neki od ministara biti promenjeni jer je bilo reči o otvorenom nezadovoljstvu. Prečistiće se i može da se očekuje nekoliko novih imena. Možda bude prilika i za potencijalnu "rehabilitaciju" Aleksandra Vulina, za koga ne bi bilo iznenađenje da dobije ponovo ministarsku funkciju. Iako je zaista nezahvalna prognoza ko bi tačno od ministara mogao da izgubi tu funkciju, verujem da će se ministri iz redova naprednjaka mahom zadržati u vladi - smatra Petričković.

Ukazuje i da je moguće da se deo ministara, kako kaže, podmladi, tj. da se postave mlađi ljudi na te funkcije.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost takođe smatra da će biti pročišćavanja u vladi Srbije.

Srđan Barac
foto: Kurir TV

- I u izbornoj noći i od predsednika SNS Vučevića i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića čuli smo da je neophodno detaljno analizirati ko je radio, a ko ne, i u skladu sa tim očekuje se i da će u novoj vladi biti kadrovi koji su se pokazali i dokazali, a da ovi drugi neće - konstatovao je. Podsetimo, prethodni parlamentarni izbori održani su 3. aprila 2022, a vlada je izabrana skoro sedam meseci kasnije, 26. oktobra.

Brojke

Raspored mandata

Promenjen odnos snaga

Aktuelni saziv parlamenta (izbori 2022.)

  • SNS - 120 mandata
  • Ujedinjeni za pobedu Srbije - 37 mandata
  • Koalicija oko SPS - 32 mandata
  • Koalicija NADA - 15 mandata
  • SDPS - 7 mandata
  • Savez vojvođanskih Mađara - 6 mandata

Budući saziv parlamenta (izbori 2023.)

  • SNS - 127 mandata
  • "Srbija protiv nasilja" - 65 mandata
  • Koalicija oko SPS - 18 mandata
  • Lista Branimira Nestorovića - 13 mandata
  • Koalicija NADA - 13 mandata
  • Savez vojvođanskih Mađara - 6 mandata

Bonus video:

01:23

Vučević - Kurti neće stati sa etničkim čišćenjem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track