DIPLOMATSKI KOR: Ivica Dačić okupio ambasadore na novogodišnjem prijemu, a imao je ovu poruku za sve
Foto: Zorana Jevtić

ministarstvo spoljnih poslova

DIPLOMATSKI KOR: Ivica Dačić okupio ambasadore na novogodišnjem prijemu, a imao je ovu poruku za sve

Politika -

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije, poručio je danas, na novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, da Srbija vodi samostalnu i suverenu spoljnu politiku rukovodeći se svojim interesima. Pred brojnim okupljenim ambasadorima iz gotovo svih najvećih država poručio je da Srbija nije ničija produžena ruka.

Novogodišnji prijem, ambasadori
foto: Zorana Jevtić

Uvredljivo

On je naglasio da je "veoma uvredljivo kada njegove kolege iz uticajnih zemalja kažu da je Srbija nečija produžena ruka".

- Srbija je stara evropska država čiji je narod žrtvovao život za zajedničke civilizacijske ciljeve - rekao je Dačić i dodao da o tome svedoči to kada je Srbija uspostavila diplomatske odnose s brojnim zemljama.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

Šef diplomatije se u govoru dotakao i pitanja Kosova i Metohije, te poručio da Srbi na KiM žive u permanentnom stanju opasnosti.

- Pitanje Kosova i Metohije je za nas pitanje od najvišeg nacionalnog i državnog značaja. Nažalost, situacija u našoj južnoj pokrajini je izuzetno teška i složena, Srbi na KiM žive u permanentnom stanju opasnosti, napetosti i neizvesnosti, uskraćeni za osnovna ljudska prava i u kontinuiranom strahu za sopstveni život - kazao je Dačić.

Jasno

On je istakao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

- Još jednom ću ponoviti - nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ni eksplicitno, ni implicitno, niti ćemo dozvoliti da naša južna pokrajina postane članica UN - naglasio je.

Inače, na novogodišnjem prijemu u MSP, između ostalih, bili su ambasadori Nemačke Anke Konrad, Velike Britanije Edvard Ferguson, EU Emanuele Žiofre, Italije Luka Gori, Kine Li Ming, Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, Turske Hami Aksoj...

Bonus video:

01:50

DAČIĆ ZA KURIR: U PEVANJE ME UVEO KUSTURICA, A ODREDIO MI JE I REPERTOAR! Progovorio o ostavci, a na jednu osobu je najponosniji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track