"AMERIKA, TURSKA I NEMAČKA NAORUŽAVAJU PRIŠTINU": Predsednik Vučić obelodanio šta su im sve dopremili od naoružanja
Foto: Printscreen Pink Tv

"AMERIKA, TURSKA I NEMAČKA NAORUŽAVAJU PRIŠTINU": Predsednik Vučić obelodanio šta su im sve dopremili od naoružanja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obišao je danas Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije, a potom je u obraćanju istakao da Priština ima najbrže rastući budžet vojske, te da se težišno opremaju od SAD, Turske i Nemačke.

- Priština ima najbrže rastući budžet vojske i policije koji ne smeju da postoje po Međunarodnom javnom pravu. U poslednjih 4 godine porastao je preko dva puta. Tzv. KBS se transformišu pod mentrostvom SAD i treba da dostignu 5.500 pripadnika pod stvaranjem rezervi od 20.000 vojnika, zbog čega se razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka da bi te zadatke mogli da ispune. Te oružane snage do do 2027. godine treba da budu opremljene sa 350 oklopnih vozila, helikopretima, protivoklopnim vođenim raketama, samohodnim minobacačima, haubicama, kiler dronovila ili dronovima kamikazama... Težišno se opremaju od SAD, Turske i Nemačke - istakao je predsednik.

- Od Nemačke su uglavnom realizovane donacije u terenskim i neborbenim vozelima, to su vozila "landrover volf", "mercedes puh" i strečjačko naoružanje. Iz SAD su isporučene velike količine terenskih vozila - "hamer", borbenih vozila "gardijan", manje količine oklopnih vozila "bastion", izviđačke bespilotne letelice RK20 Puma, najavljeno dopremanje "džavelin" dok se razmatra nabavka protivtenkovskih mina M92 hornet. Sa pozicije opremanja dominira Turska - pojasnio je Vučić.

Bonus video:

07:43

PRIŠTINA VRŠI KULTURNI GENOCID NAD SRBIMA! Eksperti o proglašavanju pravoslavne crkve katoličkom: CILJ JE DA SE IZGUBI TRAG SRBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track