SRPSKI POLITIČAR UBIJEN PRED TELEVIZIJSKIM KAMERAMA: Telefon mu zazvonio tokom prenosa, prišao mu portir i PUCAO MU U POTILJAK
Foto: Printscreen/RTV

SRPSKI POLITIČAR UBIJEN PRED TELEVIZIJSKIM KAMERAMA: Telefon mu zazvonio tokom prenosa, prišao mu portir i PUCAO MU U POTILJAK

Politika -

Ove godine navršava se 24 godine od ubistva Boška Peroševića, visokog funkcionera SPS, koji je tokom obilaska Novosadskog sajma 13. maja 2000. godine ubijen pred televizijskim kamerama.

Do danas nije rasvetljeno ko je naručilac likvidacije jednog od najperspektivnijih srpskih političara u to vreme.

Likvidiran je pucnjem iz pištolja u glavu, tokom obilaska sajma. Na njega je dva sata nakon što je otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam, pucao portir Novosadskog sajma Milivoje Gutović iz Ratkova (50), rodnog mesta tadašnjeg prvog čoveka vojvođanske Vlade.

Lekari su se više sati borili za njegov život ali je Perošević i pored napora doktora preminuo dok dana nešto posle 16 časova.

Prema izjavama očevidaca, po izlasku iz hale Peroševiću je zazvonio mobilni telefon i on je zastao dok su zvaničnici i obezbeđenje nastavili obilazak. Nekoliko sekundi nakon toga prema, kako se navodi u dokumentima iz istrage, Peroševiću je s leđa prišao Gutović i iz neposredne blizine mu pucao u potiljak.

Funkcioner SPS je pao obliven krvlju, a prvi mu je prišao tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine dr Živorad Smiljanić. Tako onesvešćenog Peroševića su uneli u prvo vozilo koje su tu našlo i odvezli ga do ulazne kapije Sajma, odakle je kolima hitne pomoći prebačen u novosadsku bolnicu.

Boško Perošević
foto: Printscreen/RTV

Gutović je posle zločina pokušao da pobegne trčeći prema drugom izlazu iz hale, ali su ga radnici obezbeđenja uz pomoć nekoliko izlagača i posetilaca, ubrzo uhvatili.

Samo tri meseca pred ubistvo on je postavljen za predsednika Gradskog odbora SPS-a u Novom Sadu. Ni kad je postao šef novosadskih socijalista nije promenio stil, pa je uglavnom obilazio obnavljanje mostova, govorio o razvoju poljoprivrede i revitalizaciji vojvođanske metalne industrije.

Ubica je proglašen neuračunljivim a do danas nije istraženo do kraja ko je naručilac ilikvidacije Boška Peroševića.

(Kurir.rs/Mondo/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track