RATKU MLADIĆU UGRAĐEN PEJSMEJKER Sin Darko o detaljima operacije: Srpski lekari su predlagali drugi način lečenja
Foto: Profimedia/Peter Dejong

RATKU MLADIĆU UGRAĐEN PEJSMEJKER Sin Darko o detaljima operacije: Srpski lekari su predlagali drugi način lečenja

Politika -

Generalu Ratko Mladić operisan je prošle sedmice 8. januara u holandskoj bolnici i ugrađen mu je pejsmejker. Već sledećeg dana on je vraćen u pritvorsku sobu u Sheveningenu i javio se porodici da je dobro.

Kako nam kaže njegov sin Darko Mladić generalu je srce oslabilo pre godinu i po dana nakon preležane korone.

- Srpski lekari specijalisti, koji su gledali tu njegovu dokumentaciju, mišljenja su da po svim parametrima i indikacijama on nije pacijent za pejsmejker i predlagali su drugi način lečenja - kaže Darko Mladić.

- Za ovaj pejsmejker koji mu je sada ugrađen naši specijalisti smatraju da nije trebalo takav da mu se ugradi, jer je taj potencijalno opasan za njegov život i ako je već morao da mu se ugradi onda je u obzir dolazio drugi tip, koji je za njegovo stanje bio prihvatljiviji. Holandski lekari to nisu hteli da prihvate, insistirali su na ovom pejsmejkeru i ugradili su ga po svaku cenu.

Darko kaže da je Ratko Mladić, kada su mu u pritvoru rekli da mora na operaciju prvo potpisao saglasnost, ali je posle povukao. Ipak, nakon toga su ga više puta ubeđivali da prihvati i on je na kraju ponovo potpisao saglasnost, pa su ga odveli na operaciju.

- U danu kada su ga prebacili u bolnicu porodica je dobila obaveštenje o tome. Prethodno nam ništa nisu rekli - kaže Darko.

- On nam se sutradan javio i rekao samo da je dobro. Mi nemamo nikakve izveštaje da vidimo o čemu se tačno radi i kakvi su mu nalazi. U Hagu su promenili pravila i sada porodici i advokatima više ne dostavljaju njegovu zdravstvenu dokumentaciju.

Pregledajući tu medicinsku papirologiju generala Mladića srpski specijalisti su pre nekoliko meseci utvrdili da su mu u pritvoru davane prevelike doze beta blokatora, što je usporilo rad njegovog srca. Nakon tog saznanja porodica se žalila i oni su mu onda naglo ukinuli te lekove, što je bio još gori potez u lečenju, pa su nakon nove žalbe porodice uveli nove lekove.

Kako Darko kaže, cele jeseni je bukvalno bio "cirkus" oko toga i načina lečenja. Porodica je više puta ukazivala da generala u Hagu ne leče dobro, da su naši lekari utvrđivali brojne propuste, da se kasnilo sa terapijama ili insistiralo na nekima koje nisu davale rezultate.

Kurir.rs/Novosti

Prenela M.M.C.

Bonus video:

02:40

General Ratko Mladić proslavio 80. rođendan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track