SRBIJA IMA NAJMOĆNIJU VOJSKU OD SVIH ZEMALJA BIVŠE JUGOSLAVIJE Ovo je lista najjačih vojnih sila sveta
Foto: Ministarstvo Odbrane, Printscreen

SRBIJA IMA NAJMOĆNIJU VOJSKU OD SVIH ZEMALJA BIVŠE JUGOSLAVIJE Ovo je lista najjačih vojnih sila sveta

Politika -

Srbija je najmoćnija vojna sila u regionu, ako se izuzmu Rumunija i Mađarska, prema podacima najnovije liste koju je objavio sajt "Globalfirepower".

Srbija je zauzela 56. mesto sa indeksom od 0,9038, dok su lošije rangirane su Bugarska - 62. mesto, Hrvatska - 66. mesto, Albanija - 90. mesto, Slovenija - 91. mesto, Severna Makedonija - 110. mesto, Bosna i Hercegovina - 116. mesto, kao i Crna Gora - 129. mesto, što je čini liderom među zemljama bivše Jugoslavije.

Jedine dve zemlje u komšiluku koje su bolje plasirane od Srbije su Mađarska i Rumunija, koje zauzimaju 54. odnosno 47. mesto na listi.

Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane
foto: Ministarstvo odbrane

Rejting se sastavlja na osnovu indeksa PwrIndx (Indeks moći) koji ocenjuje broj vojnih jedinica, finansijsku situaciju, logističke mogućnosti i geografiju zemlje.

Američka vojska zauzela je prvo mesto sa indeksom borbene moći od 0,0699. Rusija je na drugom mestu sa rejtingom od 0,0702. Na trećem mestu je Kina sa indeksom vojne moći od 0,0706. Četvrto i peto mesto zauzimaju Indija i Južna Koreja, dok dalje slede Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija

Kurir.rs

Bonus video:

02:32

KINA ĆE OD RUSIJE KUPITI ZNANJE O ORUŽJU?! Dejan Vuk Stanković: Mogla bi pored ekonomske da postane i JOŠ JAČA vojna sila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track