NOVI SAD I CELA SRBIJA PAMTI I PAMTIĆE NEVINO PROLIVENU KRV: Vučević na obeležavanju 82. godišnjice "Novosadske racije"
Foto: Printskrin/Instagram

NOVI SAD I CELA SRBIJA PAMTI I PAMTIĆE NEVINO PROLIVENU KRV: Vučević na obeležavanju 82. godišnjice "Novosadske racije"

Politika -

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas obeležavanju 82. godišnjice "Novosadske racije", akcije mađarskih fašista u kojoj je u tri januarska dana 1942. godine ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 novosadskih Srba, Jevreja i Roma.

- Novosadski pogrom januara 1942. godine je fašistički zločin protiv čovečnosti. Novi Sad i cela Srbija pamti i pamtiće nevino prolivenu krv srpsku, jevrejsku i romsku, u celoj Bačkoj. Njima neka je zavet da ćemo čuvati i jačati našu Srbiju i njenu slobodu. Neka je večan pomen svim mučenicima Bačkim - napisao je Vučević.

Tom prilikom, ministar Vučević spustio je venac u vodu Dunava, sa rečnog višenamenskog broda 335 “Apatin”, u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Zorana Naskovića.

Sa broda Rečne flotile Vojske Srbije vence su spustili i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad i Matice romske u prisustvu vojnog sveštenika poručnika Selimira Vagića.

Pomen žrtvama pogroma, kod spomenika “Porodica”, organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska opština i Eparhija Bačka, a molitveni pomen održao je Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, dok je komemorativni obred Jevrejske zajednice, pomen i besedu održao vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel.

Obeležavanju pogroma na Keju žrtava racije u Novom Sadu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojvođanske skupštine, ambasade Izraela, ambasade Mađarske, gradova i opština u Srbiji, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava "Novosadske racije".

Program obeležavanja 82. godišnjice pogroma u "Novosadskoj raciji" ove godine nosi naziv “Ledena tišina” i ima za cilj čuvanje sećanja na stradanje žitelja Novog Sada u Drugom svetskom ratu kada je u akciji mađarskih okupacionih snaga stradalo između 1.300 i 1.700 Srba, Jevreja i Roma među kojima i veliki broj žena, dece i staraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja