OBRT! NA POMOLU NOVA VLAST U BEOGRADU: Aleksandar Jerković obezbeđuje većinu SNS i SPS?
Foto: Nemanja Nikolić, Nenad Kostić, Beta Miloš Miškov

najrealniji scenario

OBRT! NA POMOLU NOVA VLAST U BEOGRADU: Aleksandar Jerković obezbeđuje većinu SNS i SPS?

Politika -

Prilično jednostavna situacija u Beogradu, u kojoj od početka postoji samo jedna mogućnost da se formira većina, ulazi u nešto komplikovanije razrešenje. U centru dešavanja i dalje je lista "Mi - glas iz naroda", koja sa šest odborničkih mesta drži ključ za okupljanje većine, što je, prema saznanjima Kurira, izvesniji scenario nego raspisivanje novih izbora u glavnom gradu. Doduše, kako kažu naši izvori, ne cela lista, već deo odbornika koje predvodi Aleksandar Jerković, lider pokreta "Nema nazad, iza je Srbija".

Pukotine

- Unutar liste "Mi - glas iz naroda" mogu se naslutiti disonantni tonovi. Branimir Nestorović bio je nosilac liste na republičkim izborima, a Aleksandar Jerković na beogradskim. Pravi sastanci tek treba da uslede, ali je već sad jasno da se većina ne mora praviti sa svim odbornicima "Mi - glas iz naroda". Uostalom, tako nešto se sad može pročitati iz izjava Jerkovića, dok je Nestorović i dalje čvrsto protiv davanja podrške i vladajućoj koaliciji i opoziciji - objašnjava naš izvor iz ovog tabora.

Zvanično, pokret "Nema nazad, iza je Srbija", čiji je Jerković jedan od osnivača, očekuje da će njihovi koalicioni partneri iz udruženja "Mi" uskoro pozitivno odgovoriti na poziv za organizaciju zajedničkog sastanka, uprkos saopštenju Nestorovićevog dela liste, u kom su naveli da neće praviti gradsku vlast ni sa kim, a koje je usledilo posle poziva na razgovor Aleksandra Šapića, kandidata SNS za gradonačelnika.

- Trenutno sam u Rusiji. Nadam se da ćemo ipak razgovarati s koalicionim partnerima iz "Mi" i da ćemo pred građane Srbije izaći sa zajedničkim stavom o budućoj saradnji. Svi dalji koraci patriotskog pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" zavisiće od ovih razgovora - izjavio je Jerković za Kurir.

Da zaista postoje pukotine unutar liste koja je bila jedno od najvećih izbornih iznenađenja, govori i poslednja poruka Jerkovića na društvenoj mreži Iks:

- Kako to da je lista dr Branimir Nestorović osvojila 4,7 odsto, a lista Aleksandar Jerković 5,4 odsto? Dr Nestorović je bio na mojoj listi, ja na njegovoj nisam. Da nije možda zato problem reći da smo bili koalicioni partneri? Da se ne izbegava razgovor možda zbog toga?

Faktor odluke

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da je nestala homogenost koju je pokret "Mi - glas iz naroda" pokazivao neposredno posle izbora.

Bojan Klačar
foto: Kurir

- Jerkovićeva izjava više je razbistrila nego zakomplikovala situaciju. Sada vidimo da postoji mogućnost da se pregovori završe uspešno, jer po svemu sudeći Jerković ima barem dva odbornika koji su neophodni za većinu u Gradu. Očigledno da na izbornoj listi "Mi" ne misle svi ljudi isto u vezi s budućom koalicijom. Na početku se činilo da je stav pokreta "Mi" konzistentan i homogen. Nije se činilo da tu ima različitih mišljenja, jer je uglavnom o saradnji sa SNS komunicirao Nestorović. Ali sa ovom izjavom Jerkovića otvara se pitanje homogenosti pokreta. Pojavile su se pukotine, i to na ključnom pitanju za njih - da li treba isključiti saradnju s vladajućom koalicijom u Gradu. Jerković je otvorio vrata za te razgovore, a da li je i za dogovor, videćemo - kaže naš sagovornik.

Klačar napominje da, s druge strane, odlučuje i SNS.

- Ovaj faktor koji ispunjava matematiku jeste važan, ali će SNS osluškivati još dve stvari. Prvo će pratiti kako će teći aktivnosti opozicije povodom zahteva za poništavanje izbora i da li će biti pritiska spolja. Zasad se čini da su i protesti i pritisci spolja relativno slabog intenziteta i to je još jedan znak koji može ići u prilog tezi da smo bliži scenariju formiranja gradske vlasti. Drugo o čemu će SNS razmišljati jeste da li će ta većina u Gradu biti održiva. SNS će proceniti da li naprednjacima odgovara situacija s tesnom većinom, imajući u vidu da time ne može do kraja da se garantuje stabilnost, što je važno posebno zbog toga što se organizuje Ekspo - naglašava Klačar.

Beogradski parlament

Kako do većine od 56 plus

SNS - 49

Srbija protiv nasilja - 43

Koalicija NADA - 7

Mi - glas iz naroda - 6

SPS - 5

Ukupno - 110

Bonus video:

01:56

MALO JE POZNATO DA SE VEĆINA FABRIKA ZA PROIZVODNJU GUMA NALAZI U RUSIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track