PETAR PETKOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADOROM ITALIJE: Gori upoznat sa teškom situacijom na KiM
Foto: Foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM

PETAR PETKOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADOROM ITALIJE: Gori upoznat sa teškom situacijom na KiM

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Lukom Gorijem, koga je informisao o teškim uslovima života srpskog naroda koji će biti nemogući, ukoliko Priština ukine dinar kao sredstvo plaćanja na KiM, prenosi Kosovo Online.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je na početku razgovora "istakao da su mere koje je najavila Priština od 1. februara, a odnose se na ukidanje platnog prometa sa Srbijom i dinara kao sredstva plaćanja na teritoriji KiM, pokušaj da se Beograd definitivno i kompletno isklјuči sa prostora KiM, a srpski narod protera sa njegovih vekovnih ognjišta".

Petković je podsetio da bi zabrana korišćenja dinara na Kosovu dovela do humanitarne katastrofe, jer Srbi i srpske institucije opstaju i funkcionišu zahvalјujući finansijskim davanjima koja dolaze iz centralne Srbije.

- Potpuno je jasno da ova odluka prištinskog režima ima za cilј etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije - dodao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao da se ovom odlukom na najgrublјi mogući način opstruiše i dijalog i negira proces fomiranja Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je u potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz nadležnosti ZSO.

- U nastavku razgovora bilo je reči o potpisanim peticijama za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Činjenica da je prikuplјeno više potpisa nego što je predviđeno, odnosno više od 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, nedvosmisleno pokazuje volјu srpskog naroda da lažni gradonačelnici što pre napuste funkcije i podnesu ostavke, umesto svakodnevnih opstrukcija ovog procesa - piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dodao je da Beograd ostaje opredelјen za dijalog, jer je nesuglasice na zapadnom Balkanu moguće rešavati isklјučivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu i u regionu.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track