"IZABRALI SMO PUT SLOBODE, NEZAVISNOSTI I SUVERENITETA" Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: On je temelj naše civilizacije
Foto: Video plus

"IZABRALI SMO PUT SLOBODE, NEZAVISNOSTI I SUVERENITETA" Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: On je temelj naše civilizacije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras svečanoj Svetosavskoj akademiji u Skoplju, u Makedonskom narodnom pozorištu

Vučić je u svečanu salu ušao sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim. Obojica su pozdravljeni aplauzom prilikom ulaska.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" i himne Severne Makedonije "Denes nad Makedonija".

20.01 - Dodela povelje Vladi Uroševiću.

Na kraju ceremonije dodeljena je Svetosavska povelja pesniku i književniku Vladi Uroševiću.

Obratio se i Igor Mirović, nakon čega je upriličen kulturnoumetnički program u vidu predstave sa najvažnijim trenucima iz života srpskog prosvetitelja.

19.36 - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik Vučić je prilikom izlaska na binu pozdravljen aplauzom, i poručio je da je veoma srećan što je večeras u Skoplju.

- Ja sam prvi predsednik koji vam se obraća na ovakav način, i to mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost. Želim pre govora da se zahvalim čoveku koji je uvek bio sa nama, čoveku koji nije ni profesor ni predsednik, ali je uvek bio i uz srpski i uz makedonski narod. Znam da je čvrst kao stena, i zato želim da pozdravite Peru Antića, proslavljenog košarkaškog asa - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je Sveti Sava sa pravom zvan ocem crkve i škole, koji je pred sobom imao mnoge izbore.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

- I danas naš put zavisi od izbora - da li ćemo izabrati slobodu, ili sizerenstvo. Nezavisnost ili vazalstvo. Suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji. Izabrali smo put slobode, nezavisnosti i suvereniteta. Danas je Srbija neutralna i samostalna zemlja, i neće nikome dozvoliti da čuva njeno nebo. Nije lako biti na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnim prijateljima, ne okrenuti im leđa u teškim trenucima - kazao je on.

Vučić ističe da poput Svetog Save biramo način na koji ostvarujemo svoje ciljeve.

- Jasno nam je kao i njemu da su mir i jedinstvo jedini način opstanka. Baš kao što je znao i da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku. Izabrao je školu, zakone, učenje i red. Budućnost svih nas nije moguća bez 800 godina ovih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na zaostajanju. To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio. Ostavio je u amanet svojim učenicima da podučavaju druge - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

Dodao je da moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas, i podsetio i da je Sveti Sava svoje najvažnije delo nazvao "Zakonopravilom".

- Godinama sam se pitao kako je Sveti Sava ostao najvažnija ličnost naše istorije. Zahvaljujući Domentijanu, video sam da je proputovao ceo svet, da je stvorio neprevaziđeni zakon u Srba. Tom njegovom "Krmčijom" mi krmarimo burnim morima, i nadam se ne činimo greške. Vladika Nikolaj piše da je Sveti Sava, kada je kao mladić došao u manastir Vatoped, video veličanstvenost Vizantije. On postaje renesansni um pre renesanse. On je naš prvi pisac, diplomata, prosvetitelj, prvi zakonopisac. On je temelj naše civilizacije - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

Mi Srbi, uz majku i Boga, prizivamo i duh Svetog Save, kazao je predsednik, citirajuću Dučića.

- Sledeći misao naših velikana mi vraćamo svoj dug Svetom Savi, gradeći škole, univerzitete. Ja bih dodao samo još nekoliko reči, o dobrim ljudima koji žive u Severnoj Makedoniji, i našoj braći Makedoncima. Ovo mi nisu pisali, sam ću reći to. Predsednik sam Srbije i ne plašim se da kažem. Nama su Makedonci najbliži narod, mi bliže od Makedonaca nemamo. To neskriveno i jasno kažem svima, i ništa ne tražimo od vaše zemlje - kazao je on.

Predsednik dodaje da nikada neće tražiti ni promene Ustava Severne Makedonije, niti nametati bilo kakve uslove.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

- Mi od vas očekujemo jedino da prihvatite našu bratski ispruženu ruku, nijedan problem nemamo. Kada igra vaša reprezentacija, da imate mnogo više navijača van Severne Makedonije, samo malo severno od vas, i znajte da smo uvek uz vas. Rekao sam da bližih od vas nemamo, ali moramo to postaviti na racionalne noge - rekao je Vučić.

On kaže da smo pre nekoliko dana postavili velike ciljeve, u želji da izgradimo Srbiju.

- Verujem da ćemo do 2027. imati BDP veći od 100 milijardi evra. Više nego tri puta više ćemo stvoriti za tih nekoliko godina. Ali to možemo samo uz vašu pomoć. Pozivam našu braću i prijatelje Makedonce da učestvuju u velikom projektu EXPO 2027. Trebaće nam izvođači, projektanti, radnici... Pozivam da to zajednički pripremimo, pa da imate najveći i najlepši štand - kazao je predsednik.

Dodaje da nikada neće nagovarati Skoplje na bilo šta, i samo moli sve da čuvamo sjajne odnose.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

- Umorio sam vas večeras, a sada je vreme da svi zajedno uskliknemo s ljubavlju. Srećan vam praznik, živela Srbija - rekao je na kraju govora predsednik.

19.33 - Obraćanje Nenada Stevandića

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da pripadamo duhu, narodu i kulturi koje nema granice, i da je taj duh nastao pregalaštvom Svetog Save.

- On je prvo mirio braću, pa nas mirio sa komšijama. To je težak posao, na koji se čeka i po osam vekova, a predsednik Srbije to radi i danas. Nadam se da nas budućnost više nikada neće razdvajati - rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

Stevandić kaže da svima želi da nastave da se druže ovako, i da jedni druge posećuju tokom velikih praznika.

- Najveće vam hvala, i neka nam je sretan Savindan - rekao je predsednik Skupštine RS.

19.27 - Obraćanje Dimitra Kovačevskog

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je čestitao dan posvećen jednom od najvećih Srba u istoriji.

- On je bio duhovni tvorac ideje o srpskoj državnosti. Sveti Sava, nacionalni dan srpske zajednice u Makedoniji, nas obavezuje na zajedništvo, na širenje ljubavi. Slavljenjem Svetog Save slavimo trajne vrednosti, one koje će opstati generacijama - rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

Kovačevski je rekao da je Severna Makedonija siguran dom za sve koji žive u njoj, i dodaje da su odnosi naše dve zemlje čvršći nego ikada.

- Sa mojim prijateljom Aleksandrom smo razvili mnoge sjajne ideje, poput inicijative Otvoreni Balkan. To nam je dalo impuls da se jače povezujemo. Mi zavisimo jedni od drugih - kazao je on.

Predsednik Vlade Severne Makedonije kaže da je njegova prababa ostavila amanet njegovoj babi, da svaki put na dan Svetog Save ode u crkvu da osveti kolač, koji onda mora da podeli deci.

- Ima neka sila u Svetom Savi, koju je moja baba Veronika ostavila u amanet i svojoj deci, i mi ćemo preneti taj amanet na naše potomke. Srećan vam dan srpske zajednice u Makedoniji - zaključio je Kovačevski.

19.20 - Obraćanje Steva Pendarovskog

Predsednik Severne Makedonije je pozdravio sve prisutne, i rekao je da nas svaki praznik podseća na prošla vremena.

- Ovaj važan dan je posvećen velikom duhovniku i prosvetitelju Svetom Savi, koji je stvorio trajne vrednosti. Veliki prioritet makedonske države je negovanje zajedničkog života svih manjina. Srpska zajednica je nerazdvojni deo makedonskog društva - kazao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

Pendarovski se zahvalio Srbima što doprinose mnogo makedonskom društvu.

- Primera za saradnju ima mnogo, i simboličnih i praktičnih. Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva imaju praktičan stav, za šta je dokaz davanje tomosa MPC-OA - kazao je predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski je podsetio na pomoć Srbije tokom vakcinacije, kada je veliki broj građana Severne Makedonije dolazio u Srbiju.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

- Ova Svetosavska akademija je dobar primer građenja mostova između naših naroda. Dozvolite mi da čestitam nacionalni dan Srba, i da vam poželim mnogo radosti i sreće - kazao je on.

19.10 - Obraćanje Ivana Stoilkovića

Predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković je zatim otvorio manifestaciju.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

On je rekao da ima velika očekivanja, iz razloga što na kraju svake akademije svako kaže da je upravo ova manifestacija bila najbolja.

- A pred nama su visoka očekivanja da svaka sledeća bude bolja. Mi smo u svaku Svetosavsku akademiju do sada utkali puno ljubavi, samopregora i rada. Ponosni smo, i ja i moj tim, na sve akademije koje smo do sada organizovali - rekao je Stoilković.

Aleksandar Vučić
foto: Video plus

On kaže da je neko video da sve što radi njegov tim ima efetka i u javnosti i u makedonskom društvu.

- Predsednik Vučić je već godinama pokrovitelj ove manifestacije, a dočekali smo i da prvi put u istoriji Srbije i Makedonije predsednik Srbije poseti i Srbe u Makedoniji. Veće priznanje niste mogli da nam učinite - kazao je Stoilković, i dodao da je Vučić neprikosnoveni lider srpskog naroda.

On kaže da priča o Svetom Savi traje vekovima, i zahvalio se svetitelju što je okupio sve na večerašnjoj svečanosti.

Kurir.rs

Bonus video:

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja