PRIŠTINA SAMO POMERILA ROK ZA UKIDANJE DINARA Dačić: Međunarodna zajednica bi morala da bude oštrija i urazumi Kurtija!
Foto: Kurir televizija

AGONIJA

PRIŠTINA SAMO POMERILA ROK ZA UKIDANJE DINARA Dačić: Međunarodna zajednica bi morala da bude oštrija i urazumi Kurtija!

Politika -

Besnik Bisljimi saopštio je da CBK u saradnji sa Centralnom bankom Srbije treba da pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na KiM

Zamenik takozvanog kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi saopštio je juče da kaznene mere povezane s primenom uredbe Centralne banke Kosova (CBK) o ukidanju dinara neće početi od danas, od 1. februara, i da CBK u saradnji sa Centralnom bankom Srbije treba da pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na KiM. Bisljimi je rekao da je "evro bio i biće jedina zvanična valuta".

Ipak, pomeranje roka ne znači ništa Srbima, za koje se agonija očigledno nastavlja, jer će Priština ovu jednostranu odluku sprovesti.

Sa odlaganjem ili bez njega, sagovornici Kurira ocenjuju da će ta odluka bez sumnje dodatno ugroziti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Prethodno je odlaganje najavila predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Traže podršku saveznika

Vjosa Osmani
foto: Printscreen

- Ja sam za to da implementacija bude potpuna, a ne samo na papiru, a da imamo punu implementaciju potrebna nam je i podrška saveznika da bismo imali stabilnost, može se i jedno i drugo - rekla je Osmani i poručila da je po pitanju odlaganja odluke CBK diskusija još u toku, ali i da je uverena da će naći praktično rešenje kako bi se i Ustav primenio u praksi, a ne samo da postoji dokument čija se primena potom osporava.

I premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ukazao je da su odluke CBK nezavisne, da ona samo radi svoj posao, te da se ne razmatra ukidanje njene odluke.

Aljbin Kurti
foto: Youtube/Sky News/Radio Free Europe/Radio Liberty

- Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora - rekao je Kurti.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je pre dva dana hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije na kojem je bilo reči o narednim koracima koje će Beograd tim povodom preduzeti, ali nije otkriveno šta se konkretno razmatra.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Kurir kaže da međunarodna zajednica mora oštrije da reaguje na ovakvu odluku Prištine.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- Po ko zna koji put, umesto da se povlače potezi koji bi vodili ka nastavku dijaloga i smirivanju tenzija, Priština nastavlja da sve više onemogućava normalan život Srba na KiM. Međunarodna zajednica bi morala odlučnije i oštrije da reaguje, da urazumi Aljbina Kurtija i spreči ovakve postupke, a naša država će uvek biti uz svoj narod u južnoj srpskoj pokrajini i u tom smislu imati i odgovor na poteze Prištine - kaže Dačić i dodaje:

- Moramo da budemo spremni da funkcionišemo u svakoj vrsti realnosti.

Otežan život

Predstavnici Srba sa KiM za Kurir kažu da ne znaju šta ih čeka, te da će im ovo svakako dodatno otežati već teške uslove života u pokrajini.

Predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, za Kurir kaže da se još uvek ne zna kako će stvari funkcionisati nakon ukidanja upotrebe dinara na teritoriji KiM.

- Tek ćemo videti kako će se funkcionisati bez dinara, kao i šta će naša vlada da uradi po tom pitanju. Sigurno je da će to biti dodatni otežavajući element - kaže Elek.

I nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović za Kurir kaže da će nakon ukidanja dinara Srbima na KiM biti dodatno otežan život.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Biće izuzetno teško imajući u vidu da je Komercijalna banka već ugašena na KiM, a naše banke udaljene su najmanje 60 kilometara. Srbima na KiM u mnogome će biti dodatno otežan već težak život - kaže Ivanović.

Ističe da Priština sve radi planski i sistematski kako bi Srbima učili život na Kosovu nepodnošljivim.

- Oni ovakvim potezima samo dodatno unapređuju svoju anti srpsku politiku u smislu daljih pritisaka na Srbe. Sve ovo se radi sa jednim jedinim ciljem, da se proteraju Srbi sa Kosova i CBK postupa u skladu s time - kaže Ivanović i konstatuje da Priština sprovodi diktaturu i gazi osnovna ljudska prava Srbima.

Predsednik UO CBK Ne razmatra se suspenzija odluke

Predsednik Upravnog odbora CBK Baškim Nurboja kazao je juče da se ne razgovara o suspenziji uredbe kojom bi se srpskoj zajednici zabranilo korišćenje srpskog dinara, već samo o odlaganju implementacije. Iako je međunarodna zajednica zatražila od Kosova da obustavi primenu te uredbe, Nurboja kaže da Kosovo ima zakonsku obavezu da reguliše finansijski sistem i da je ova uredba napraviljena kao dodatni instrument za regulisanje pitanja koje je veoma dugo ostalo neregulisano.

Stefan Surlić Direktan udarac na egzistenciju 80.000 Srba

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ukazao je da će primena ove opdluke, sa ili bez odlaganja, biti direktni udarac na egzistenciju 80.000 Srba na Kosovu.

- Ovo je jedan težak udarac bilo kakvoj ideji normalizacije odnosa - naglasio je on za Kosovo onlajn.

Bonus video:

04:50

PREDSEDNIK UGANDE JE NA SAMITU PRIČAO O BEOGRADU Ivica Dačić o Samitu nesvrstanih: Bili smo u ulozi posmatrača ZBOG OVOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track