STEJT DEPARTMENT: Pozivamo da se odmah odloži odluka CBK o ukidanju dinara na KiM
Foto: Shutterstock

STEJT DEPARTMENT: Pozivamo da se odmah odloži odluka CBK o ukidanju dinara na KiM

Politika -

Stejt department poziva Vladu tzv. Kosova da odmah odloži sprovođenje odluke Centralne banke o suspenziji srpskog dinara na KiM, preneo je Pavlović tudej.

"Sjedinjene Države su duboko razočarane i protive se trenutnim planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju stranih valuta, uključujući i srpski dinar", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta za "Pavlović tudej“.

SAD, kako je naglasio, ponovo pozivaju da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicija odvijati.

Portparol Stejt departmenta je kritikovao odluku kosovske vlade, navodeći da je objavljena "bez adekvatne pripreme ili konsultacija" sa Sjedinjenim Državama i EU.

Otkrio je da je američka vlada zatražila od kosovskih vlasti da objasne koji "neposredan problem treba da reši ova uredba" i da li je potrebna hitnost.

"Nismo čuli adekvatan odgovor“, rekao je portparol za "Pavlović tudej".

Skrećući pažnju na negativan uticaj odluke Vlade tzv. Kosova da suspenduje srpski dinar i druge važne strane valute na srpsko stanovništvo i druge etničke grupe na Kosovu, portparol je naveo da mnogi građani sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije.

"Ova akcija je takođe u suprotnosti sa posvećenošću Kosova da radi kroz dijalog koji vodi EU na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice", dodao je.

Ukazao je da dobra uprava i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju izdvajanje vremena za procenu posledica, različitih pogleda i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju.

Prema njegovim rečima, posledica ove i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti Sjedinjenih Država kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ranije danas rekao izrazio je bojazan da Kosovo rizikuje da se suoči sa novim tenzijama na severu zbog nove uredbe Centralne banke u kojoj se navodi da je evro jedina zvanična valuta.

U izjavi medijima nakon sastanka sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, Hovenijer je rekao da su SAD zabrinute i rezervisane u pogledu primene uredbe i dodao da ovo pitanje "zahtijeva više pažnje i dijaloga".

Kurir.rs/Pavlović today/Kosovo online

Bonus video:

00:50

TRIFUNOVIĆ: Grantovsku mafiju možete da vidite i u Beogradu, Trampa mrze jer je rašrafio duboku državu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track