KANCELARIJA ZA KIM: Zatvaranje srpskih opština u Metohiji nastavak etničkog čišćenja i zatiranja Srba
Foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM: Zatvaranje srpskih opština u Metohiji nastavak etničkog čišćenja i zatiranja Srba

Politika -

Današnji upad naoružanih pripadnika Kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Kurtijevi specijalci zatvorili su srpske opštine u Metohiji, koje su tokom sukoba 1999, a potom i tokom Pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćene od Srba. Teškom mukom, Srbi su se u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a danas ih Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i Domovi zdravlja, ambulante i apoteke.

"Ovakva akcija usledila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koju nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela", zaključuje se u saoštenju Kancelarije za KiM.

Bonus video:

04:21

KIM JE JEDINI PROSTOR U EVROPI GDE NE POSTOJI PRAZNIK! Odalović o potresnoj novogodišnjoj želji dečaka iz Kosovske Mitrovice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track